Magyar gazdaság

A kormány trükkje a büdzsé szépítésére?

A Magyar Nemzet megfogalmazása szerit a kormány "újabb trükköt vet be a jövő évi büdzsé szépítésére". A lap szerint egyes állami vállalatok veszteségét "felejtenék ki" a költségvetésből, amivel 22,8 milliárd forinttal javulna papíron az egyenleg. A javaslatot a szakbizottságok már megszavazták, a Költségvetési Tanács azonban a kozmetikázás folytatásának tartja az indítványt.

Továbbra sem tetszik a kormánynak a felelős költségvetést kikényszeríteni hivatott, a Nemzetközi Valutaalap nyomására elfogadott közpénzügyi csomag – legalábbis ez derül ki abból a módosító indítványból, amelyet formailag ugyan Szabó Lajos szocialista képviselő terjesztett be, de amely azonnal elnyerte a kormány támogatását.

A szakbizottságokban már többséget kapott javaslat lényege, hogy – a közpénzügyi törvény előírásaival ellentétben – nem számolná bele a jövő évi büdzsébe a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába tartozó állami vállalatok idén képződött veszteségét.

A manőverrel összesen 22,8 milliárd forinttal mutatna kedvezőbb képet a 2010-es szaldó – papíron. A plafontörvény most megtámadott pontja márpedig éppen az átláthatóságot szolgálta, hiszen meg akarta szüntetni a korábbi mérlegszépítő gyakorlatot, amely során csak évekkel később írták le az állami cégek veszteségeit.

A közpénzügyi törvény sajátságos kormányzati értelmezésére utal, hogy a nyereséges állami vállalatoktól elvont 31 milliárd forint viszont szerepel a költségvetésben, egyenlegjavító tételként feltüntetve. A törvény ugyanakkor a többségi állami tulajdonú vállalatok eredményére vonatkozik, vagyis a nyereséget és a veszteséget egyaránt szerepeltetni kellene a büdzsében. Amennyiben a javaslatra a szakbizottságok után a parlament is rábólint, akkor a jövő évre tervezett 1060,3 milliárd forintos hiányban nem szerepel majd a veszteség, tehát az érintett állami vállalatok által termelt mínusz átcsúszna a következő évekre

közpénzügyi törvény kormány trükkje költségvetés kozmetikázása
Kapcsolódó cikkek