Magyar gazdaság

Budapesten a legmagasabb az álláskeresők fizetési igénye

A budapesti álláskeresők átlagos fizetési elvárása a legmagasabb: 200 ezer forint - derül ki abból a felmérésből, melyet a Workania internetes állsbörze végzett a magyar álláskeresők fizetési igényeinek megfogalmazásával kapcsolatban.

A Workania az adatbázisában szereplő álláskeresők fizetési elvárása alapján végezte a kutatást. Azt vizsgálták, hogy az egy éve tartó globális válság hatására milyen változások figyelhetők meg a magyar álláskeresők fizetési igényeinek megfogalmazásával kapcsolatban.

A földrajzi régiókat tekintve a budapesti álláskeresők átlagos elvárása a legmagasabb, 200 ezer forint. A fővárost e tekintetben a középső, illetve a nyugati megyék követik. Az országos átlag fölött van Pest megye, ahol a fizetési elvárás 198 ezer forint, Komárom-Esztergom (195 ezer forint), Vas (182 ezer), Győr-Moson-Sopron (181 ezer) és alig valamivel Fejér megye (180 300 forint).

Az északi megyékben és egy alföldiben - Heves, Nógrád, Bács-Kiskun - az átlagos igény 176 ezer forint. A legalacsonybbak az elvárásai a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (157 ezer), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei (155 ezer) és a békési (150 ezer) álláskeresőknek.

A kutatás kiterjedt arra is, hogy iskolai végzettség szempontjából milyenek az álláskeresők fizetési igényei. Az eremények szerint a posztgraduális végzettséggel rendelkezők átlagos elvárása (368 ezer) majdnem háromszor akkora, mint az alapfokú végzettségűeké (132 ezer), és közel ötven százalékkal magasabb, mint az egyetemi (280 ezer) vagy főiskolai végzettséggel (242 ezer) rendelkezőké.

Ugyancsak foglalkozott a felmérés azzal, hogy az elmúlt három évben miképpen alakult az álláskeresők fizetési elvárása. Három évvel ezelőtt, 2006 harmadik negyedévében az átlagos jövedelemelvárás 156 ezer forint volt. Ez az átlagérték 2007 negyedik negyedévében 174 ezer forint, 2008 utolsó negyedévében pedig 189 ezer forint volt.  Tavaly folyamatos csökkenést lehetett megfigyelni a fizetési elvárások átlagát vizsgálva: a harmadik negyedévben 172 ezer forint volt az álláskeresők jövedelemigényének átlagos összege.

A vizsgálat alapját képező adatbázisban szereplő több, mint 30 ezer összes álláskereső 72%-a jelölte meg fizetésigénye alsó és felső határát a regisztráció során. 2009. október 12-ig 90.238 ember vett részt a felmérésben, melynek során a kutatók 32.804 önéletrajzban megjelölt „elvárt bért", és 17.425 aktuális állásajánlat bérinformációit vették figyelembe.

álláskeresők fizetési igénye workania Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Kapcsolódó cikkek