Magyar gazdaság

Deficiteljárások sora - Magyarország felállhat a szégyenpadból

Immár húsz ország ül a szégyenpadon. Joaquín Almunia EU-biztos tegnap újabb kilenc tagállammal szemben indította meg a túlzott államháztartási hiány miatti eljárást, amelynek a vége az eurózóna tagjai esetében szélsőséges esetben pénzbüntetés, az eurózónán kívüli tagállamok esetében „csupán” politikai elmarasztalás lehet.

A pénzügyi válság tavaly őszi felerősödése előtt még csak Magyarország és Nagy-Britannia ellen volt folyamatban eljárás. Ez év tavaszán azonban újabb kilenc tagállam csatlakozott hozzájuk, s a tegnapi bejelentéssel immár húszra nőtt a „vétkes” tagállamok száma a 27 tagú EU-ban.

Csupán Bulgária, Finnország, Dánia, Svédország, Észtország, Ciprus és Luxemburg minősül „jó fiúnak”.

A deficitek megugrását a gazdaságélénkítő intézkedések és a válság miatt csökkenő adóbevételek egyszerre okozták. A tagállamok nem tudják, melyik ujjukat harapják: a deficit leszorítása és a újraindítása ugyanis egymással ellentétes célnak tűnik.

Legrégebben Magyarországgal szemben folyik az eljárás, 2004 júniusa óta, de paradox módon az ez évre várható hiány alapján mi állunk talán a legközelebb ahhoz, hogy felállhassunk a szégyenpadból.

„Teljesen őrült” és vakmerő költségcsökkentők a brit konzervatívok? A cikk itt folytatódik

Joaquín Almunia túlzott államháztartási hiány deficiteljárás
Kapcsolódó cikkek