Magyar gazdaság

Itt az új Fannie Mae? – A megmentő is mentőövre szorul

A Federal Housing Administration (FHA) feladata a jelzáloghitelek biztosítása garantáltan alacsony részletfizetéssel. A gond az, hogy a jelek szerint a cég által biztosított hitelek jó részét a bedőlés fenyegeti, így megismétlődhet a Fannie Mae esete: újabb állami pénzintézet szorulhat mentőövre.

A kérdés fontosságát jelzi, hogy csütörtökön az FHA vezetője a Kongresszus előtt nyilatkozott arról: a pénzintézetnek nem lesz szüksége állami támogatásra. Ugyanakkor elismerte, hogy a tavaly biztosított hitelek 20 százalékát a bedőlés fenyegeti.

A kritikusok szemében az FHA csak egy újabb Fannie Mae. Márpedig Fannie és Freddie eddig 96 milliárd dollárnyi adófizetői forrást igényeltek és további tőkeinjekciókra is szükségük lehet – írja a New York Times. Az 1934-ben létrehozott FHA szerepe a jelzáloghitel válság idején nőtt meg. Jelenleg 5,4 millió háztartás hitelét garantálja, összesen 675 milliárd dollár értékben.

Ráadásul ezeket a biztosításokat a Government National Mortgage Association (Ginnie Mae) kötvényeivel finanszírozzák, vagyis az állampolgárok az FHA támogatásával voltaképpen a Ginnie Mae befektetőit is kénytelenek támogatni. A Fannie Mae korábbi vezére a Kongresszusnak úgy nyilatkozott: szerinte 24-36 hónapon belül állami mentőövre lehet szükség, az FHA veszteségei pedig teljese felemésztik majd a cég 30 milliárd dolláros tartalékait.

Az ügy megosztotta a törvényhozókat. A republikánusok, akik korábban igyekeztek megzabolázni a Fannie Mae-t és a Freddie Macet, most az FHA-val bánnának szigorúan. A demokraták többsége ugyanakkor úgy gondolja, hogy az FHA a magánszektor által kialakított űrt tölti be és szerepe fontos.

garancia FHA Fannie Mae freddie mac hitel törleszt jelzálog
Kapcsolódó cikkek