Magyar gazdaság

Lesz kilábalás, de mikor?

Eltérő előrejelzések látnak napvilágot az államadósság alakulásáról.

Négy vagy tizennégy éven belül éri el a magyar államadósság az euróbevezetés egyik feltételeként emlegetett 60 százalékos GDP-arányos szintet? Az utóbbi időben napvilágot látott elemzések, kutatások alapján a kérdés teljesen megalapozott, a dátumok ugyanis igen széles skálán szóródnak. Sőt, vannak olyan előrejelzések is, amelyek szerint a 60 százalékos adósságküszöb örökre álom marad.

A pénzügyi tárcánál készült, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat egyik mellékleteként fellelhető előrejelzés szerint ez év végére a 74 százalékot is megközelítő adósságmutató 2013-ra 67 alá csökken. Hogy ezután mi történik, az az adatokból nem derül ki, ez a kitekintés ugyanis csak 2013-ig szól.

Ez az előrejelzés nagyjából megfelel az Államadósság-kezelő Központnál (ÁKK) korábban készített államadósság-pályának. Egyik elemzésük szerint 2013-ra 65-66 százalékos ráta valószínű, a 60 százalékos küszöb alá pedig 2019-től csökken az mértéke. Legalábbis az úgynevezett „alappálya” szerint. Jobb feltételek mellett – az optimista modell alapján – a maastrichti kritériumot már 2013-ra megközelítené az államadósság.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

adósságpálya államadósság ÁKK Euróbevezetés
Kapcsolódó cikkek