Sem 2011-ben, sem 2012-ben nem teljesül a kormány jelenlegi előrejelzésében szereplő költségvetési hiánycél – erre a megállapításra jutott a Költségvetési Tanács (KT) tegnap közzétett friss jelentésében. A szakemberek úgy vélik: e két évben az államháztartás GDP-arányos egyenlege 0,7-0,7 százalékkal rosszabb lehet, mint amit a 2010-es büdzsétervezet kitekintése felvázol.

Míg a kormány 2011-re 2,8 százalékos hiánnyal számol, a tanács 3,5 százalékot jósol, 2012-re pedig a 2,5 százalékos deficit helyett 3,2 százalékos hiányt vetít előre a jelentés. Az ok: a vártnál alacsonyabb fogyasztási és szja-bevételek (lásd táblázatunkat), valamint a jegybank veszteségtérítése nyomán keletkező jelentős kiadások. Bár tény, hogy a KT eleve alacsonyabb GDP-növekedési ütemmel számol a következő évekre, mint a kabinet, a tanulmányból kiderül: még a kormány makropályáját figyelembe véve is 100-120 milliárd forinttal magasabb deficitet valószínűsítenek a Költségvetési Tanácsban, mint a József nádor téren. A tanácstagok megítélése szerint tehát még akkor sem érhetők el a kormányzati egyensúlyi célkitűzések, ha a negatív kockázatok nem valósulnak meg.

A KT kifogásolja azt is, hogy a kormány előrejelzésében szereplő egyenlegcél 2011-re mintegy 330 milliárd forinttal lazább, mint ami a költségvetési felelősségről szóló, tavaly elfogadott törvényből adódna, 2012-re ugyanakkor közel 115 milliárd forintos „túlszorítás” szerepel ebben az összehasonlításban.

A jelentés szerint az állami vállalatok eredménye is jelentős kockázati tényezővé válhat, holott ezek a tételek egyelőre nem is szerepelnek a mostani kormányzati kitekintésben. Ez utóbbi oka abban keresendő, hogy egy a költségvetést megalapozó törvényjavaslatokhoz kapcsolódó módosítás szerint az állami cégek eredményét a jelenlegi szabály hatályon kívül helyezésével a jövőben mégsem kellene figyelembe venni a költségvetési hiányban. A KT szerint azonban veszélyes a hiány kozmetikázása az állami vállalatok veszteségének késleltetett elszámolásával. A költségvetési kivetítést a közpénzügyi törvény figyelembe vételével készítette el tárca - vélik ugyanakkor a Pénzügyminisztériumban. Szerintük a számítások közötti eltérések a különböző makrogazdasági előrejelzésekre vezethetők vissza. Nem helytálló, hogy a 2011-es egyenleg 330 milliárd forinttal lazább a törvényi előírásnál.