Magyar gazdaság

Tudnivaló az EU-n kívüli rendszámú gépkocsik vámeljárásairól

A vámhatóság folyamatosan ellenőrzi, hogy az Európai Unión kívüli országok forgalmi rendszámával rendelkező gépkocsik megfelelnek-e a közösségi vámjogszabályoknak; hiányosságok esetén pedig mérlegelési lehetőség nélkül köteles a szükséges intézkedéseket megtenni - hívja fel a figyelmet a Vám- és Pénzügyőrség (VP).

A VP közleménye ismerteti: a közösségi vámjogszabályok lehetőséget adnak az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművek ideiglenes behozatalára. A közösségi szabályok értelmében a Közösségen kívül letelepedett személy a tulajdonában lévő gépkocsit legfeljebb 6 hónap időtartamig írásbeli bejelentési kötelezettség, illetve vámbiztosíték nyújtása nélkül behozhatja a Közösség vámterületére, és ki is viheti anélkül, hogy erről vámokmányt kellene kitöltenie.

Ilyen eset lehet például, ha egy Szerbiában élő természetes személy turistaként Magyarországra érkezik, és magával hozza a tulajdonában lévő, szerb rendszámmal rendelkező gépjárművét. A Közösségben letelepedett, de valamely Európai Unión kívüli országban dolgozó személy a munkáltató által részére biztosított, az Európai Unión kívüli ország forgalmi rendszámával rendelkező gépjárművet ugyancsak bejelentési és vámbiztosíték-nyújtási kötelezettség nélkül behozhatja a Közösség területére, amennyiben a gépjármű használatáról a munkaszerződése rendelkezést tartalmaz.

Erről van szó például, ha egy magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező természetes személy Svájcban dolgozik, és hazautazása céljából munkáltatója rendelkezésére bocsát egy svájci rendszámmal rendelkező gépjárművet, melynek magáncélra történő használatáról a munkaszerződésben rendelkezik.

A közösségi vámjogi szabályozás ugyanakkor nem teszi lehetővé, hogy a Közösségben letelepedett személy az Európai Unión kívüli országban bejegyzett gazdasági társaság felhatalmazása alapján vámárunyilatkozat kitöltése és vámbiztosíték nyújtása nélkül hozza be a tagállamok területére az e társaság tulajdonában álló, az Európai Unión kívül forgalomba helyezett gépjárművet abban az esetben, ha az érintett személy ténylegesen nem az Európai Unión kívüli országban dolgozik - figyelmeztet a vámhatóság.

Ha például egy Liechtensteinben alapított gazdasági társaságnak magyar lakcímmel rendelkező személy a tulajdonosa, aki nem Liechtensteinben dolgozik, és a társaság vezető testülete felhatalmazást ad a liechtensteini rendszámú gépjármű használatára, ezt a közösségi jogszabályok kizárólag írásbeli bejelentési kötelezettség és vámbiztosíték nyújtása mellett teszik lehetővé.

vámeljárás EU rendszám
Kapcsolódó cikkek