Magyar gazdaság

Bauer: A Fidesz terve a destabilizáció

Elterjedt hiedelem, hogy ha jövőre megalakul egy Fidesz-kormány, az nem nagyon tehet majd mást, mint amit a Bajnai-kormány tesz. Nincs nagyobb mozgástér, folytatni kell a stabilizációs politikát. Azt is mondják közgazdászok, hogy feltétlenül hozzá kell nyúlni a nagy elosztórendszerekhez, és ezt a következő kormány bizonyosan meg is fogja tenni. Én mindkét feltételezésben kételkedem – írja a Népszabadságban Bauer Tamás.

A Fidesz nagyon keveset árul el arról, mire készül. Csak a radikális adócsökkentés ígéretét ismételgetik, de „egyszeri azonnali és nagyarányú adócsökkentést” már az 1998-as kampányban is ígértek, azután a négyévnyi kormányzásuk alatt egyáltalán nem csökkent az átlagos adószint, csak az adók és járulékok szerkezete változott. Ezt a komolytalan ígéretet tehát nyugodtan félretehetjük. Próbáljuk meg inkább végiggondolni, mire számíthatunk valójában. Arra építhetünk, hogy mit tett a Fidesz 1998 és 2002 közötti kormányzása során, mit képviselt ellenzéki pártként, és mit tesz az általa irányított önkormányzatokban.

Van emellett három konkrét információnk Orbán Viktortól is. Az egyik: „visszavonják” a kormány költségvetését, és újat készítenek. Igen, a kormánytöbbségnek mindig módja van akár pótköltségvetést készíteni – mint 1994-ben tette a Horn-kormány –, akár a költségvetést módosítani – mint tette ezt 2002-ben a Medgyessy-kormány – írja a Népszabadságban Bauer Tamás közgazdász, az elemzés alcíme: "A Fidesz terve: a destabilizáció".

Érdemes visszatekinteni erre a két példára, mert megkönnyíti annak megértését, hogy most mire számíthatunk. Két nagyon különböző esetről van szó. Igaz, mindkettő a hiány növelését jelentette. Csakhogy 1994-ben a pótköltségvetés a Boross-kormány alatt kialakult, a tervezettnél nagyobb hiány regisztrálását és egyúttal csökkentését is jelentette különféle szigorításokkal.

Ez utóbbiak messze elmaradtak attól, amit a benyújtáskor Békesi László pénzügyminiszter el szeretett volna érni. Mindenesetre 1994-ben a pótköltségvetés kísérlet volt stabilizáló fordulat elérésére, a fenyegető pénzügyi válság elhárítására. A 2002-es költségvetés-módosítás ezzel szemben az akkori koalíció költekezési terveit, a „jóléti rendszerváltást”, illetve „korszakváltást” finanszírozta. Ezzel felgyorsította a Fidesz-kormány alatt, a kétéves költségvetés révén elindult veszélyes destabilizációt.

Vajon melyikre számíthatunk a kettő közül, ha a Fidesz 2010 közepén módosítja a költségvetést? Orbán Viktor a minap azt mondta: tavaszra vészhelyzetben lesz az ország, az új kormánynak ezzel kell szembenéznie. Minden gazdasági szakértő, kül és belföldön egyaránt, ennek az ellenkezőjét mondja. Szerintük az ország a stabilizáció pályáján halad, a forint erősödik, a kamatok csökkennek, a költségvetési hiány Európában az egyik legalacsonyabb lesz. A Fidesztől viszont most valami olyasmire számíthatunk, mint ami 2001–2002-ben történt.

adócsökkentés Orbán Viktor Népszabadság bauer Fidesz
Kapcsolódó cikkek