Magyar gazdaság

Equilor: Még korai fellélegezni

Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium közzétette a harmadik negyedéves amerikai GDP felülvizsgált adatát. A szaktárca által kiadott statisztika szerint az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke a 2009. júliustól szeptemberig tartó periódusban 2.8 százalékkal nőtt a megelőző negyedév 0,7 százalékos visszaesésével szemben.

Az egyes komponensek terén mindenképpen érdemes megemlíteni a nettó hozzájárulását a bruttó hazai össztermékhez. A kivitel és a behozatal különbözete 0,83 százalékkal csökkentette a végleges értéket. A lakosság részéről érkező, folyamatosan növekvő importigény a követező negyedévekben akár tovább ronthatja a GDP értékét. A pozitív oldalon érdemes szót ejteni a beruházás jóval nagyobb hozzájárulásáról is. A fogyasztás esetében a felülvizsgált adat a várakozásaiknak megfelelően kisebb súllyal szerepelt a "headline" adatban, ami a szeptemberi kiskereskedelmi eladások visszaesésével magyarázható – írja az Equilor.

A Kereskedelmi Minisztérium a GDP adattal egy időben publikálta az amerikai vállalati szektor harmadik negyedéves összesített profitjának alakulását. Az idei évben megfigyelhető trend az első két negyedévben a vállalati profitnövekedési dinamika lassulását mutatta, hiszen az első negyedévben a kumulált profit 59,1 milliárd dollárral nőtt, majd a második negyedévben 43,8 milliárd dolláros volt a növekmény. Ehhez képest a harmadik negyedévben 130 milliárd dollárral duzzadt a vállalati szegmens profitja, ami százalékosítva óriási, 13.4 százalékos elmozdulásnak felel meg. Ez a +6.2 százalékos várakozásokhoz képest lényegesen jobb adat.
 
A mai adat, bár némileg alacsonyabb, mint az előzetesen közölt, alátámasztja a már korábban többször hangoztatott elméletet. E szerint az Egyesült Államok gazdasága a 2009-es első negyedévben (-6,40 százalékos GDP csökkenés) érte el a mélypontját, majd a második negyedév (-0,70 százalék) már a kilábalás kezdetéről szólt, míg a harmadik negyedév a recessziót lezáró időszakként vonul be a statisztikai évkönyvekbe.

Ráadásul az elmúlt hetekben sorra jelentek meg az amerikai gazdaság jövő évi teljesítményére adott korábbi prognózisok korrekciói. Egyes közgazdászok a GDP 2,9 százalékos növekedésével számolnak jövőre, míg a konzervatívabb becslések is 2,6 százalékos expanzióra számítanak. Ennek megfelelően fölfelé módosultak a következő negyedévekre kiadott előrejelzések is a bruttó hazai össztermék növekményt illetően.

Az elemző leszögezi ugyanakkor, és felhívja a befektetők figyelmét, hogy véleményük szerint valódi kilábalásról kizárólag akkor beszélhetünk, ha a munkaerőpiaci helyzet is konszolidálódik, hiszen minden modern gazdaságnak az alapját képezik a fogyasztói kiadások. Az idő közben 10 százalék fölé növekvő amerikai kapcsán az előrejelzések további elbocsátásokat vizionálnak még az lekövetkező negyedévekre. Emiatt az amerikai gazdaság szerves részét (kb. 70 százalékát) lakossági fogyasztások még hosszú ideig "nyomottak" maradhatnak.

profit kiskereskedelmi eladás expanzió fogyasztás korrekció export amerikai gdp kereskedelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek