Magyar gazdaság

Generali Alapkezelő: Az MNB óvatos marad

„Bár a jelenlegi piaci környezet igen kedvező és támogató még egy olyan gyengébb fundamentumokkal rendelkező ország számára is, mint Magyarország, a fenntarthatósággal kapcsolatban azonban igen sok a kockázati tényező, ezért várakozásaink szerint az alapkamat nem csökken 5,5 százalék alá 2010-ben sem” - emeli ki az MNB mai, 50 bázispontos kamatvágása kapcsán Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

Hozzáteszi: „A következő fél év során nagyon valószínű, hogy az MNB igen óvatos lesz, 50 pontnál többet decemberben sem fog vágni, sőt az is lehet, hogy 25-ös sebességre kapcsol. A 2009. decemberi inflációs adat 5,5 százalék körüli lesz, ez az év egészére 4,2 százalék körüli átlagos értéket jelenthet. Jövő évre az átlag minden bizonnyal 4 százalék alatt lesz.”

„A rendkívül gyenge gazdasági teljesítmény és a jórészt ebből is következő visszafogott áremelkedés egyértelműen indokolja a jegybanki lazítást. Az MNB-nek természetesen a pénzügyi stabilitási kockázatokra is ügyelnie kell, ám ebből a szempontból viszonylag nyugodtak lehetünk. A forint igen stabilan tartja magát a 270-es szint körül, innen elsősorban a nemzetközi hangulat romlása tudja érdemben kimozdítani” - hívja fel a figyelmet Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

A hazai gazdaság jövő évi teljesítményével kapcsolatban a szakember kiemeli: „A magyar gazdaság 2010-ben sem fog növekedni összességében. A még mindig növekvő a romló kiskereskedelmi forgalom, a nehezen talpra álló, erős eurótól sújtott EU15-nek, de leginkább Németországnak kitett külkereskedelem legfeljebb stagnálásra adhat reményt meglátásunk szerint.

A legutóbb publikált adat érdemben nem ront véleményünk szerint a büdzsé egyenlegén, az ezzel kapcsolatos kockázatokat legfeljebb 0,5 százalékpontra tesszük a GDP arányában.”

„Az állampapírpiacon a befektetők sokkal inkább a hosszabb távú kockázatokat árazzák, így itt sokkal nagyobb teret kell kapnia a fundamentumoknak. Emiatt jóval kisebb esélyt látunk a hosszabb hozamok mérséklődésére, mint amekkora csökkenés az alapkamatban bekövetkezhet” - mondja Vizkelety Péter a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

alapkamat GDP Vizkelety Péter MNB kamatdöntés Generali Alapkezelő jegybank
Kapcsolódó cikkek