Szintén késleltetve javulhat csak a belső kereslet és a foglalkoztatási helyzet, ezeken a területeken egyelőre maradt az egész évre jellemző negatív trend.

A jegybank kamatdöntő ülésén az előzetes várakozásoknak megfelelően fél százalékpontos vágást hajtott végre a monetáris tanács. Az irányadó ráta így 6,5 százalékos lett; az idén ez a hatodik kamatcsökkentés, januárban még 10 százalékos volt a központi ráta. A szintén megjelent jegybanki prognózis szerint ez évre 4,2, 2010-re 3,9 százalékos drágulási ütem szerepel a friss jegybanki makropályában.

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 7,3 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A mutató 2007 eleje óta folyamatosan a negatív tartományban mozog, de ilyen alacsony szintet sem a mostani válság során, sem a KSH korábbi adatai szerint nem ért el. Az év első kilenc hónapjában 4,4 százalékos volt az átlagos visszaesés, a folyó áron számított forgalom 211 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Így éves átlagban is a Bokros-csomag óta a legnagyobb visszaesést könyvelhetik el a kereskedők, míg az elmúlt két évben csak 1,8 százalékkal zsugorodott a piac.

Augusztus és október között a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 3,789 millió, az állástalanoké 440 ezer fő volt, ez 10,4 százalékos munkanélküliséget jelentett – tette közzé a KSH. A ráta az előző időszakhoz képest csak enyhén, 0,1 százalékponttal emelkedett, de így is tizenhárom éves csúcsot jelent.

A miatti munkahelymegszűnések hatásával is számolni kell, ezek fényében pedig akár kellemes meglepetésként is értelmezhető az adat, ugyanakkor éves szinten 2,7 százalékos volt az emelkedés. BD