Magyar gazdaság

Több helyen is bevezetnék a szociális kártyát - Megoszló vélemények

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon nemrég fogadták el a szociális kártya bevezetését. Több településen foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Kétpón például hamarosan testületi ülésen döntenek a sorsáról.

Elhatároztuk, hogy foglalkozunk a szociális kártya bevezetésének kérdésével. Valószínűleg a következő testületi ülésen tárgyalunk arról, hogy bevezessük-e — mondta a SZOLJON.hu érdeklődésére Boldog István, Kétpó polgármestere.

Ahhoz, hogy a kártyát bevezessék a településen, módosítani kellene a helyi szociális rendeletet. A lap kérdésére, hogy miért tűzik egyátalán napirendre a kérdést, a következő választ kapták Kétpó első emberétől:

— Az emberek így biztosan arra költenék a kapott összeget, amire adjuk. Azaz alapvető élelmiszerekre, ruhákra, tüzelőre. Nem pedig mondjuk élvezeti cikkekre. Ha megszavazzák a kártya bevezetését, akkor azt a helyi üzletekben lehetne beváltani. Ezzel is segítenék a kétpói vállalkozókat.

Más véleményen vannak Szajolban, ahol egyelőre nem tervezik a kis plasztik kártyák bevezetését. Mint azt Szöllősi József polgármester elmondta, még várnak vele, szeretnék látni a tapasztalatokat. Ha egyszer forgalomba hozzák, már nem egyszerű visszavonni azokat. Sok még a kártya körüli bizonytalanság a település vezetője szerint. Ugyanakkor ha pozitívak lesznek a visszajelzések azokról a helyekről, ahol forgalomba hozták, úgy elképzelhető, hogy Szajolban is lesz szociális kártya.

Szolnokon egyelőre ismerkednek a dologgal és vizsgálják a jogi környezetet. Mint megtudta a lap még nem aktuális a kártya bevezetése és a közeljövőben nem is tervezik azt.

A szociális kártya lényege, hogy az önkormányzatok által kiutalt szociális segélyek célba juttatása minél pontosabban és a felhasználási igényeknek megfelelően történjen. A segélyezettek ne tudják pénzüket alkoholra, cigarettára, más élvezeti cikkekre költeni és ne tudják azt tőlük elvenni.

— A kártya természetesen nem nyújt tökéletes megoldást a szociális problémákra, de a jelenlegi szociális törvény betartása mellett egy nagy lépés előre. A szociális törvény bizonyos támogatásoknál lehetővé teszi a természetbeni juttatásokat. Ide tartozik a kártya is és törvényesen alkalmazhatják a települési önkormányzatok — magyarázza Hortobágyi Csaba, annak a cégnek a megyei képviselője, mely a szociális kártyákat gyártja, kibocsátja.

A cikk itt folytatódik, lapozzon

Monok elfogadás szociális kártya Szajol
Kapcsolódó cikkek