Magyar gazdaság

Válság: helyi szinten csak most jön a neheze

A válság társadalmi hatásai csak jövőre lesznek igazán érezhetők - figyelmeztet 28 országra kiterjedő felmérése alapján az Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa (CEMR).

A költségvetési megszorítások nyomán ugyanis a helyhatóságok zöme arra számít, hogy kénytelen lesz visszafogni a lakosságnak nyújtott szolgáltatásait. Megítélésük szerint ráadásul tavasz óta nem javult a banki finanszírozás lehetősége sem, ezért az infrastrukturális beruházások elhalasztása is várható.

Optimizmust mindössze a felmérés által lefedett lakosság 6 százalékát képviselő Ciprus, Norvégia, Portugália és Svédország önkormányzatai tanusítottak; a népességi arány szerint számolva 44 százalék rosszabbodásra, 50 százalék pedig a helyzet változatlanságára számít.

"Miközben az Európai Bizottság, az Európai Központ Bank és más nemzetközi intézmények előrejelzése szerint 2010 már a gazdasági és pénzügyi javulás éve lesz Európában, helyi és regionális hatóságaink túlnyomó többsége úgy véli, hogy 2010 ugyanolyan nehéz, vagy még rosszabb lesz, mint 2009" - idézi Jeremy Smyth-t, a CEMR főtitkárát az EurActiv.

gazdasági válság régiók Európai Unió válság
Kapcsolódó cikkek