Magyar gazdaság

A gödör mélye - Ágazati elemzés az Ecostattól

Több tekintetben rekordok dőlnek az idén a gazdasági mutatószámokban. Néhány ágazat, például az ipar és a mezőgazdaság olyan hirtelen zuhanást szenvedett el, amilyet a rendszerváltást kivéve soha.

Az első kilenc hónap részletes GDP-adatainak ismeretében már most viszonylag megbízható becsléseket tudnak adni az idei negyedik negyedévre, így 2009 egészére vonatkozóan is az Ecostat szakemberei.

Ebből kiderül, milyen mély érte el az országot. A mezőgazdasági és halászati ág esetében a legnagyobb a bizonytalanság. Ez abból adódik, hogy az esztendő első felében egy vélelmezett éves eredményt kell megadniuk a statisztikusoknak, s az adott év lezárultával a tényleges teljesítmény ismeretében szükség szerint módosítják a számokat.

A teljes GDP-ben azonban az ág súlya meglehetősen kicsi: a tavalyi folyó áras adatok alapján a bruttó hazai termékhez mindössze 3,7 százalékkal járult hozzá. Az előző év magas bázisértéke miatt a mezőgazdaság lefelé húzza a volumenét, az Ecostat számításai szerint az utolsó három hónapban 17 százalékos éves zsugorodás várható ezen a területen.

A válságból való kilábalás szempontjából meghatározók az ipar kilátásai, az ágazat gazdasági súlya Magyarországon meghaladja a GDP ötödét. Az év folyamán az előző hónapra visszatekintő bruttó termelési indexek meglehetősen hektikusan alakultak. 2008 második negyedétől kezdve az ipar ágazati összetételének alakulása következtében viszont a szektor hozzáadott értékének volumenindexei rendre a termelési mutatók felett alakultak.

Ennek és a tavalyi negyedik negyedévi zuhanásból adódó alacsony bázisnak köszönhetően az ipar hozzáadott értéke közel 6 százalékkal csökkenhet az esztendő utolsó negyedében, ez azonban így is elmarad az előző négy negyedév mínuszától.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

termelési index GDP Ecostat felmérés ágazat mezőgazdaság mutató recesszió volumenindex elemzés
Kapcsolódó cikkek