Magyar gazdaság

Az EU díjazza a legjobbakat

A Magyar Posta és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) képviseli hazánkat a 2010-es Európai Vállalkozási Díj (European Enterprise Awards) uniós fináléjában.

Az Európai Bizottság az EU 27 tagállama, továbbá Izland, Norvégia és Törökország vállalkozásai számára 2005 novemberében indította el ezt a kétfordulós versenyt Günter Verheugen alelnök kezdeményezésére. Eddig két magyar vállalkozás pályázatát ismerték el uniós szinten: 2007-ben a KA-VOSZ Széchenyi Kártya programja kapott elismerő oklevelet, a tavalyi döntőben pedig a Miskolc Holding Zrt. ért el első helyezést a bürokrácia viszszaszorítása kategóriában.

Az európai díj azok munkáját ismeri el, akik innovatívak, kreatívan támogatják a vállalkozói tevékenységet, s elszánt erőfeszítéseket tesznek a piaci szemlélet és a fejlett vállalkozói kultúra meghonosítására – tájékoztatta lapunkat a díj hazai menedzselésével foglalkozó gazdasági tárca (NFGM) főosztályvezetője, Ciágler Péter. Elmondta, hogy az idén 14 kiváló minőségű pályamunka közül választották ki nyerteseket, s azért csak kettőt, mert az Európai Bizottság illetékesei ekkora „keretet” állapítottak meg Magyarország számára.

„Azzal – a Kárpát-medencei gazdasági régióban való magyar részvétel megerősítése – programmal pályáztunk, amelyet évek óta hittel és küldetéstudattal csinálunk, és bízunk abban, hogy a gazdasági tárca után az EU bírálói is elismerik munkánk eredményeit” – ezt hangsúlyozta az egyik nyertes, az FMKIK képviselője, Radetzky Jenő elnök. Meggyőződése ugyanis, hogy az itthoni kis- és középvállalkozókat nem csak fejlesztési forrásokkal és jó hazai üzleti környezettel kell vagy kellene segíteni, és még a beszállítói közreműködés sem minden. Nagyon fontos a nemzetköziesedésük előmozdítása, ehhez kézenfekvő terület a Kárpát-medence, ahol szívesen fogadják a magyar vállalkozókat részben piaci tevékenységre, részben együttműködésre. Felidézte, hogy a pályázatuk alapjául szolgáló, az uniós lehetőségekről tájékoztató Az EU házhoz megy programot az uniós csatlakozás után a gazdasági tárcával együtt indították el először Fejér megyében, majd kamarai partnereikkel együttműködve ezt a hidat kiterjesztették az egész országra. Ezt követően tovább vitték az európai gondolatot a Kárpát-medencébe, és most az Üzlet határok nélkül programra építkezve haladnak előre egy új magyar–román partnerség felé olyan fontos területeken, mint az alternatív energia, turizmus, vízkészlet-gazdálkodás, környezetvédelem.
Más európai országban is követendő példa lehet a másik nyertes Posta Partner program, amely a kis vidéki posták helyi vállalkozók kezébe adásával üzletfejlesztést és munkahelyteremtést jelent.

„A kollégáim számára, akik több mint két éve dolgoznak ezen a programon, ez a továbbjutás komoly erkölcsi és szakmai elismerés” – állapította meg Szűts Ildikó, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Maga is úgy véli, hogy programjuk bármely más európai országban megvalósítható. Több EU-tagállamból is eljöttek megnézni, miként működnek a kisposták ebben a vállalkozói konstrukcióban. Magyarországon eddig 700 postahivatalban biztosítják ekként a postai szolgáltatásokat.


Kategóriák

Az uniós fináléban egy fődíjat és öt kategóriadíjat osztanak ki.

A fődíj a legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozói teljesítményt ismeri el.

Az öt kategória a következő: 1. vállalkozásösztönzés, 2. bürokráciacsökkentés, 3. megfelelő üzleti környezet, 4. a szakképzésbe, 5. felelős és befogadó vállalkozás.


A fődíj a legkreatívabb és leginspirálóbb vállalkozói teljesítményt ismeri el.

Az öt kategória a következő: 1. vállalkozásösztönzés, 2. bürokráciacsökkentés, 3. megfelelő üzleti környezet, 4. befektetés a szakképzésbe, 5. felelős és befogadó vállalkozás.

-->

FMKIK KA-VOSZ Széchenyi Kártya program Radetzky Jenő
Kapcsolódó cikkek