Magyar gazdaság

„Boszorkányüldözés” Londonban

Vegyes reakciókat váltott ki a brit pénzügyminiszter által tegnap ismertetett banki bónuszadó terve, valamint az azzal egy időben vázolt makrogazdasági prognózis.

Alistair Darling alig fél évvel a pártja számára vereséggel fenyegető parlamenti választások előtt tartotta meg nagy jelentőségű költségvetési beszédét, amelyben egyszeri, ötvenszázalékos adót jelentett be a 25 ezer fontnál magasabb banki jutalmakra. Ezzel arra szeretné rászorítani a pénzintézeteket, hogy minél nagyobb arányban tartalékképzésre és a hitelezés bővítésére fordítsák nyereségüket.

A pénzügyi szféra politikai motivációjú „boszorkányüldözésként” értékeli a büntetőadó kivetését, amely Axel Weber EKB-alelnök szerint aligha fogja óvatosabb viselkedésre szorítani a banki vezetőket.

Ráadásul az érintettek egy része kibújhat az hatálya alól: a jelek szerint közvetlenül azután megkezdődött a bónuszok kifizetése, hogy először felröppent az adóztatás ötlete. A tét nagy, hiszen a Centre for Economic & Business Research októberben kiadott becslése szerint a brit pénzügyi szektor cégei az idén a tavalyinál másfélszer több, 6 milliárd fontnyi jutalmat készülnek szétosztani.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

britek Alistair Darling pótadó
Kapcsolódó cikkek