Magyar gazdaság

Brit bankárok Sarkozyt támadják

A londoni City vezetői kemény kritikával reagáltak Nicolas Sarkozy megjegyzéseire. A francia elnök az angolszáz bankárokat bírálta és egyben vesztesnek nevezte Nagy-Britanniát, amiért a közös piac felügyeletét egy francia tisztviselő látja majd el.

Angela Knight, a Brit Bankárok Szövetségének (BBA) egyenesen azt állította, hogy Sarkozy diszkreditálta az Európai Uniót és egyúttal az általa kinevezett biztost is. A francia elnök tegnap a"gátlástalannak" nevezte az angolszász bankárokat. Sarkozy emellett megjegyezte, hogy Nagy-Britannia "nagy vesztes", hiszen a közös piacok felügyeletét a francia jelölt, Michel Barnier látja el – írja a The Times.

A Bankárok Szövetségének vezetője kijelentette, hogy Sarkozy szavai nem csak az Európai Uniót hiteltelenítik, de az elfogultság gyanúját is keltik a most kinevezett francia biztossal kapcsolatban, ezt pedig nem lesz könnyű eloszlatni. Angela Knight úgy fogalmazott: ha az
európai projekt vezetői úgy gondolják, hogy alááshatják a több éves erőfeszítést, amellyel Londont a világ pénzügyi központjává tették, tévednek.

Az és a szigetország közötti feszültséget mutatja azt is, hogy Alistair Darling tegnap szintén a Timesban kifogásolta az új pénzügyi felügyeleti rendszert. A brit pénzügyminiszter írásában leszögezte, hogy az EU kontrollálni szeretné a City működését, a brit polgárok azonban nem fogják a Brüsszel által meghatározott mentőcsomagok árát megfizetni.

Darling egyúttal visszautasította a feltételezést, miszerint az angolszász pénzügyi modell okozta a válságot. A pénzügyminiszter ezt azzal támasztotta alá, hogy a német és francia bankok hiteleztek a legtöbbet a bedőlt AIG óriásbiztosítónak.

Az uniós pénzügyminiszterek tegnapi találkozójukon megállapodtak az új, európai szintű pénzügyi felügyeleti hatóságok felállításáról. Az Európai Bizottság javaslatának megfelelően így a jövőben külön hatóság látja el a bankok, a biztosítók és a tőzsdék felügyeletét, illetve negyedik intézményként az Európai Központi Bankon belül létrejön a rendszerszintű kockázatok kiszűrésére hivatott Európai Rendszerkockázati Tanács.

pénzügyi felügyelet Sarkozy Darling London EU City
Kapcsolódó cikkek