Magyar gazdaság

Csak Oszkó segítségével nyugodott meg az MSZP frakció

Számos pénzügyi és gazdasági vonatkozású törvényt fogadtak el tegnap a parlamentben a képviselők a téli szünet előtt. Lapzártánk után szavazott a T. Ház többek között a korrupcióellenes törvényekről, amelyek értelmében létrejön a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal.

A különböző pénzügyi tárgyú törvények közül az egyik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete működését és új, fogyasztóvédelmi jogkörrel bővülő hatáskörét szabályozza, egy másik jogszabály a fogyasztói hitelekkel kapcsolatos rendelkezéseket tartalmaz.

Így többek között maximálja a THM-et, illetve előírja, hogy a pénzintézeteknek milyen tájékoztatást kell adniuk az ügyfelek részére. Ha megszavazzák, a törvény kiköti, hogy ha egy ügyfél nem tudja fizetni az általa lakott ingatlanára felvett hitelét, akkor jövőre az ingatlant forgalmi értékének 70 százaléka alatt nem értékesítheti a bank.

Az MSZP-frakción belül is egy időre vitát váltott ki a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslat, amelyről ugyancsak lapzártánk után volt szavazás. A képviselőcsoport ugyanis attól tartott, a törvény „lopakodó privatizációt” tenne lehetővé a magánnyugdíjrendszer átalakításával. A szocialista frakció végül közölte, támogatják a javaslatot, mivel mind az állami garanciavállalás, mind a biztosítók kérdésében megnyugtató választ kaptak Oszkó Péter pénzügyminisztertől, aki részt vett az erről szóló frakcióülésen.

A Fidesz viszont jelezte: nem szavazzák meg az előterjesztést, mert szerintük az eddigi tulajdonosok magánbiztosítók ügyfelei lennének a törvény értelmében. Egy korábbi elképzeléssel ellentétben végül mégsem került sor az őszi ülésszak utolsó szavazási napján az Állami Számvevőszék elnökének és alelnökeinek megválasztására, mert ebben a pártok nem tudtak megállapodni.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

közbeszerzés MSZP Oszkó korrupcióellenes Parlament Állami Számvevőszék thm
Kapcsolódó cikkek