Magyar gazdaság

Még nem jutottunk túl a nehezén sem

Újabb adat illusztrálta a reálgazdaság válságos állapotát: a rendszerváltást követő évekhez közelít a beruházások zuhanása.

Ráadásul még a pénzpiacok is igen törékenyek, amin az a Dubaj fizetésképtelenségéről szóló hírek által kiváltott reakciókból is kiolvasható. A főbb exportpiacokról azonban már számunkra kedvező jelek érkeznek, kezd növekedni a kereslet. A válság előtti szintekre való visszatérés azonban még távoli. Akár több évbe is kerülhet, amíg kiheveri a világ ezt a megrázkódtatást.

Az idei harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,9, az első kilenc hónapban pedig 7,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál – jelentette a KSH. Az előző negyedévhez képest 1,8 százalékkal csökkentek. A gép- és berendezésberuházások 17,5, az építésiek 2,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ágazat belföldi eladási árai 2,7 százalékkal voltak alacsonyabbak október során, mint egy évvel korábban – jelentette a KSH. Az exportárak a tavalyinál erősebb forintárfolyam ellenére enyhe, 1,8 százalékos emelkedést mutattak, a fizetőeszközünk az euróval szemben bő négy, a dollárral szemben hat százalékkal értékelődött fel. A kül- és belpiaci eladások árindexe így mind az előző hónaphoz, mind éves alapon változatlan volt.

Az előzetesen közöltnél néhány millió euróval kisebb, de még így is tetemes volt a külkereskedelem szeptemberi többlete. A 477 milliós aktívummal együtt az idei évben már több mint 3,3 milliárd eurós szufficit halmozódott fel – derült ki a KSH tájékoztatójából. Ennek hátterében a továbbra is méretes export-import olló áll. Az első három negyedév átlagában a termékforgalom kifelé 16, Magyarországra pedig 22 százalékkal lett alacsonyabb éves összevetésben. BD

Dubaj fizetésképtelenség nemzetgazdasági beruházások volumene exportárak
Kapcsolódó cikkek