Magyar gazdaság

"Mindenki higgadjon le!"

Mindenki higgadjon le – tanácsolta tegnap Michel Barnier, a belső piacért és a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosi pozícióra jelölt volt francia külügyminiszter a kinevezése miatt aggódó briteknek.

„Mindenkivel együtt fogok működni, nem vagyok az ideológia megszállottja, nagyon pragmatikus vagyok” – próbálta eloszlatni azokat a félelmeket, hogy az ő tevékenysége alatt a francia dirigizmus szelleme veszi át az irányítást a pénzügyi szféra szabályozásában hamarosan távozó elődje, Charlie McCreevy liberalizmusától.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter szerdán óva intette Barnier-t, hogy kárt okozzon a londoni Citynek, mivel ez az egyetlen globális pénzügyi központ, amely riválisa lehet New Yorknak. Egyúttal meg is hívta a brit fővárosba. Barnier tegnap azzal válaszolt, hogy még az idén eleget tesz a meghívásnak. Nicolas Sarkozy francia államfő hivatala pedig azt közölte, hogy az elnök a jövő héten Gordon Brown brit kormányfőhöz látogat.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a londoni City vezetői kemény kritikával reagáltak Nicolas Sarkozy megjegyzéseire. A francia elnök az angolszáz bankárokat bírálta és egyben vesztesnek nevezte Nagy-Britanniát, amiért a közös piac felügyeletét egy francia tisztviselő látja majd el.

Angela Knight, a Brit Bankárok Szövetségének (BBA) egyenesen azt állította, hogy Sarkozy diszkreditálta az Európai Uniót és egyúttal az általa kinevezett biztost is. A francia elnök tegnap a"gátlástalannak" nevezte az angolszász bankárokat. Sarkozy emellett megjegyezte, hogy Nagy-Britannia "nagy vesztes", hiszen a közös piacok felügyeletét a francia jelölt, Michel Barnier látja el.

Világgazdaság-->

Nicolas Sarkozy francia államfő brit pénzügyminiszter Alistair Darling
Kapcsolódó cikkek