Magyar gazdaság

Pénz az ipartelepítésre

December 31-ig lehet pályázni ipartelepítésre az ország hét régiójában. Az Új Magyarország fejlesztési terv (ÚMFT) regionális operatív programjaiban a gazdaságfejlesztési prioritás nagy hangsúlyt helyez az adott térség jelentős gazdasági potenciáljú területein és elmaradott térségeiben az új vállalkozások segítésére, az új technológiák elterjesztésére és az együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázására, abból kiindulva, hogy így javul a régió jövedelemtermelő képessége, egyúttal új munkahelyek jönnek létre.

A szóban forgó támogatási konstrukció a gazdasági társaságok működési helyszínéül szolgáló infrastruktúra fejlesztésével konkrétan a vállalkozások üzleti környezetének, s közvetve a régiók foglalkoztatási helyzetének a javítását szolgálja. Az előirányzott keret a hét régióra öszszesen 22,5 milliárd forint. A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) előzetes becslése szerint ebből 87 pályázat kaphat európai uniós támogatást.

Az elnyerhető összeg minimum százmillió, maximum egymilliárd forint. Nagyobb támogatáshoz juthatnak azok a pályázók/projektek, amelyek az előírt minimumnál, legalább húsz új munkahelynél több teremtését vállalják, a fenntartási időszakra több mint 10 millió forint/fő/év árbevételt irányoznak elő, vagy ha a projekt olyan kistérségben valósul meg, ahol az ezer főre jutó vállalkozások száma 29 vagy annál kevesebb. Vállalni kell azt is, hogy a nyertes a támogatással létrehozott fejlesztés fizikai eredményeit a projekt befejezését követően a kis- és középvállalkozások esetén három évig, egyéb kedvezményezetteknél öt évig fenntartja, működteti és nem adja bérbe. Jó hír a pályázóknak, hogy a megítélt támogatás 40 százaléka, maximum 300 millió forint erejéig ennél a támogatási konstrukciónál előleg vehető igénybe.

A támogatható tevékenységek közé tartozik többek között a termelő- és szolgáltatótevékenységekhez kapcsolódó új épület építése, jelenleg használaton kívüli épületek átalakítása, bővítése, mindkét esetben a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása, valamint az alap-infrastruktúra kiépítése, korszerűsítése és bővítése.

Önállóan nem támogatható, választható kapcsolódó tevékenységként a pályázat része lehet az előkészítés, a kármentesítés és a kapcsolódó szolgáltatások kialakítása. Valamennyi pályázatnál elvárás a nyilvánosság biztosítása és a projektszintű könyvvizsgálat. VG

gazdasági társaságok Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázat
Kapcsolódó cikkek