A kutatásban 156 magán- és állami cég, valamint intézmény vett részt. A vizsgált cégek körében többnyire a 2009-es szinten maradnak a cafeteriára költhető éves keretösszegek, tízből egy cég ezen a területen spórolásra kényszerül, 35 százalékuk azonban forrásokat talál arra, hogy az értékkövetés érdekében bővítse a keretet.

Az állami szerveknél nem okoz majd gondot az idei cafeteriakeret összege. A legutóbbi pénzügyminiszteri utasítás szerint a Pénzügyminisztérium (PM) köztisztviselői és ügykezelői az idén 597 ezer forint cafeteriajuttatásra jogosultak, míg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal hasonló beosztású alkalmazottai 193 250 forintot kapnak.

A pénzügyminiszter irányítása alá tartozó másik két szervezet közül a Magyar Államkincstárban 375 ezer, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalban 425 ezer forint az éves cafeteriajuttatás. Az utasítás ugyanakkor azt is kiemeli, hogy a PM-ben tavaly kiosztott, de az idei évre érvényes utazási bérletek értéke a 2010-es cafeteriakeretet csökkenti. A juttatások magukban foglalják a közterheket is. VG