Magyar gazdaság

Abszurd és kínos: 1000 önkormányzat ellenőrzés nélkül

Éppen egy éve szűnt meg az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése. Jelenleg a települések harmadának helyi szintű jogalkotásáról – így az esetleges jogszabálysértő döntéseikről – semmit sem tudni.

Abszurd és kártékony az a helyzet, amely egy éve lehetetlenné teszi az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését – mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára, hozzátéve: minél előbb vissza kell állítani a képviselő-testületek működésének kontrollját - írja a Népszabadság.

A Gyurcsány-kormány 2006 végén alkotmánysértő módon változtatta meg az önkormányzati törvényt és adott ki rendeletet a hivatalok régi rendjének megszüntetéséről. Az Alkotmánybíróság 2008 végéig adott határidőt a korrigálásra. Egy éve szűntek meg a regionális közigazgatási hivatalok, s a feladataikat jogutódként a regionális államigazgatási hivatalok vették át. Kivéve az önkormányzatok jogi felügyeletét, mert törvényességi ellenőrzést ellátó szervezetek létrehozását és átszervezését kizárólag kétharmados törvényben lehet szabályozni. Így az államigazgatási hivatalok 2009 januárja óta csak szakmai tanácsokat adhatnak az önkormányzatoknak. Azóta az önkormányzatok alkotmányos működésének garanciája hiányzik.

Jauernik István, az önkormányzati tárca államtitkára szerint egész Európában kínos kuriózum, hogy az önkormányzatok munkáját egyetlen szervezet sem ellenőrzi. Hiába írja elő jogszabály, hogy az önkormányzatoknak a saját határozataikat és rendeleteiket meg kell küldeniük az államigazgatási hivataloknak, a települések harmada ezt nem teljesítette. Jauernik szerint csaknem ezer településen a helyi jogalkotásról az államnak nincsenek információi.

önkormányzat ellenőrzés kontroll
Kapcsolódó cikkek