Magyar gazdaság

Bölcsek: 10 év múlva elfogadható szintű lehet a korrupció

Meg kell újítani a magyar oktatás rendszerét, és széles körű politikai elkötelezettséggel kell küzdeni a burjánzó korrupció ellen - ez a fő üzenete a Sándor-palotában tegnap bemutatott kiadványnak.

Egy előremutató oktatási program szárnyakat adhat hazánknak, miközben a széles körű korrupció súlyos teherként nehezedik az ország életére – e kettőséggel adott hátteret Sólyom László köztársasági elnök a Bölcsek Tanácsa által készített, pénteken bemutatott tanulmánykötet címválasztásához. A Szárny és teher címet viselő kiadvány elsősorban az oktatási rendszer megújításával és a magyarországi korrupció visszaszorításával foglalkozik.

 

 

A pénteki bemutatón Sólyom László leszögezte: a kötet megszületéséhez vezető munka 2008. őszén kezdődött el, és a tanulmányok tavaly év végére készültek el.

 

A kiadvány jelentőségét a köztársasági elnök a következőképpen húzta alá: „bízom abban, hogy a Magyarországra nehezedő terhekkel mindenki tisztában van, és mindenki változásra vágyik. Ez a kötet akár az államigazgatásban, akár az oktatás területén vagy a vállalatvezetők asztalára kerülve hozzájárulhat az alapvető rendszerek megújításához.”

 

Legfeljebb tíz év alatt el lehet és kell érni, hogy Magyarországon a korrupció és a hasonló jelenségek minden területen elfogadható szintre csökkenjenek – hangsúlyozzák a bölcsek. Ez azt jelentheti, hogy Magyarország a Transparency International 2009. évi korrupciós érzékelési indexe 5,1 értékről 6,4-6,7 közötti értékre javítható, ami Szlovénia jelenlegi szintje.

 

A bölcsek korrupciót érintő megállapításairól bővebben itt olvashat

 

Az oktatást illető véleményüket pedig itt olvashatja

 

Csermely Péter szerint 20-30 év múlva széteshet az ország, ha nem erősítjük meg iskolarendszerünk értékeit

 

A kötetben szereplő tanulmányok elérhetők a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján is.

Sólyom Lámfalussy oktatás joly szárny és teher csermely bölcsek korrupció
Kapcsolódó cikkek