Magyar gazdaság

Darling nem hisz az amerikai bankreformban

A brit pénzügyminiszter hitetlenségét fejezte ki az amerikai kormánynak a pénzintézetekkel kapcsolatos kijelentéseit illetően.

Barack Obama a múlt héten a bankrendszer átalakítását célzó intézkedéseket jelentett be. Eszerint a bankok többé nem nőhetnek túl nagy méretűre, hogy azután az adófizetőket "túszul ejtve" állami forrásokból kelljen megmenteni azokat. A tervek szerint Washington korlátozná a bankok tevékenységét, így azok nem birtokolhatnak fedezeti alapokat vagy magántőke társaságokat, illetve nem fektethetnek be ilyen cégekben.

Alistair Darling azonban szkeptikus az intézkedésekkel kapcsolatban. A brit pénzügyminiszter az AFP-nek elmondta: mindig nehéz előre kijelenteni, melyek azok a bankok amelyeket nem menti meg az állam. Példaként a Lehman Brothers hozta fel, amelyet hagyott elsüllyedni Washington, a pénzintézet pedig magával rántotta a rendszer egészét.

Darling hozzátette, hogy a kisbank-nagybank megkülönböztetés sem állja meg a helyét. A brit Northern Rock például globális szemszögből nézve elhanyagolható jelentőségű, de a szigetország stabilitása szempontjából kulcsfontosságú volt – indokolt a cég megmentését Darling.

Obama Lehman Bank northern rock
Kapcsolódó cikkek