Magyar gazdaság

Gazdasági válság: ez történt ma itthon és a világban

A pénteki Eurostat adatok szerint kijutott az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a recesszióból a tavalyi harmadik negyedévben, az Egyesült Államokból azonban még mindig érkeznek aggasztó hírek, mivel novemberben tovább csökkent a foglalkoztatottak száma.

Optimizmusra adhat okot, hogy az statisztikai hivatala pénteken megerősítette azt a decemberi nem végleges adatot, amely szerint a tavalyi harmadik negyedévben az euróövezet gazdasága 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. Az éves szintű visszaesést 4,0 százalékra korrigálta az Eurostat a decemberi nem hivatalos 4,1 százalékról.

Ezzel szemben Amerikából rossz hírek érkeztek a hét utolsó munkanapján: a stagnálást valószínűsítő elemzői várakozásokkal szemben tovább csökkent decemberben a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken közölt adatai szerint 85 ezer állás szűnt meg decemberben.

Szintén negatív hír, hogy az eurózónában 10 százalékra nőtt a novemberben, így először került ilyen alacsony szintre a valutaunió 1999. évi létrehozása óta. Pénteken közölte a svájci statisztikai hivatal is, hogy az országban közel 12 éves csúcsra, 4,4 százalékra nőtt a munkanélküliség decemberben.

Németországban azonban 17 havi csúcsra nőtt a külkereskedelmi többlet novemberben. Az aktívum meghaladta a szakértői várakozásokat.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal pénteki adatai szerint az ipari termelés 7,0 százalékkal csökkent 2009 novemberében az egy évvel korábbihoz képest. Emellett Decemberben csaknem ötödével kevesebb új állást jelentettek be a munkaadók novemberhez képest, miközben a nyilvántartott álláskeresők száma tovább nőtt az Állami Foglalkoztatási Szolgálat pénteki közlése alapján.

A forint pénteken szerény mértékben erősödött: délután negyed ötkor 268,86 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 269,90 forint után. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 235,93 pontos, 1,07 százalékos emelkedéssel, 22.197,11 ponton zárt pénteken.

euróövezet gazdasága ipari termelés recesszió
Kapcsolódó cikkek