Magyar gazdaság

Görögország csak a kezdet – Ragályos a költekezés

Egyre több fejlett ország kénytelen szembenézni az államháztartási hiány elszaladásának következményeivel, így biztosra vehető, hogy a fiskális fegyelem legalább akkora hangsúlyt kap az idei gazdaságpolitikai vitákban, mint a GDP-növekedés.

Joachim Fels, a Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a piacokat máris jobban aggasztja az állami eladósodás, mint a konjunktúra, és a görögországi fiaskó csak az előszele annak, amire a világ több más államában is fel kell készülni. A hiány ledolgozását az állami bevételek elmaradásától kezdve a csökkenő befektetői bizalmon át a politikai csatározásokig számos tényező nehezíti.

Utóbbi probléma különösen látványosan jelentkezik Csehországban, ahol tavaly az eredetileg tervezett érték több mint ötszörösére, a közel 7 százalékára rúgott az államháztartás hiánya, és az idei büdzsében szereplő 5,3 százalékos cél elérésére sem lehet mérget venni. A május végén esedékes parlamenti választások után alakuló új kormánynak sürgős fiskális reformokat kellene elindítania, ám egyelőre kérdéses, vajon a szociális kiadások lefaragását tervező jobbközép polgári demokraták vagy a további költekezést szorgalmazó szociáldemokraták válnak a kormány vezető erejévé.

Václav Klaus államfő és Jan Fischer ügyvezető miniszterelnök mindenesetre a hét elején megállapodott arról, hogy a választásokig – a baloldal nyomásával dacolva – egyetlen az elfogadott deficitet növelő törvényt sem hagynak jóvá.

A térség legjobb helyzetben lévő gazdaságának számító Lengyelországban szintén az idén, illetve jövőre esedékes parlamenti és elnökválasztás akadályozza meg az adóemeléseket és a kiadáscsökkentéseket, amelyek elmaradása 7 százalék körüli deficitet eredményez.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Fischer GDP Morgan Stanley eladósodás Görögország büdzsé Klaus
Kapcsolódó cikkek