Magyar gazdaság

Hatszázezer munkahelyet teremtett Obama csomagja

A Fehér Ház gazdaságélénkítő csomagjának eredményeképp 599 108 munkahely keletkezett - jelentette az amerikai kormány.

A 160 ezer állami, helyi, és vállalati jelentésen alapuló szám a második konkrét adat, ami a 862 milliárdos gazdaságösztönző csomag hatását mutatja. A kedvezményezettek közel 200 milliárd dollárt költöttek, és 58 milliárd dollárt kaptak - írja a CNN Money.

A jelentésben szereplő összegekből a tanárok és rendőrök megtartását finanszírozták, vagy utakat újítottak fel, esetleg zöld energiába ruháztak be.

Összesen 263,3 milliárd dollárt fizettek ki az államoknak, a szerződőknek és más kedvezményezetteknek. Utóbbiak jelentései a teljes összeg mintegy ötödét fedik le.

A tavaly februárban életbe lépett gazdaságélénkítő csomagot a republikánusok folyamatosan bírálták, mondván: ez az adófieztők pénzének kolosszális pocsékolása, és a 10 százalékos munkanélküliséget is a csomag bukásának bizonyítékaként értékelik.

A kormány szerint viszont a program kiemeli az amerikaiakat a válságból, és több embert ment meg az állástalanságtól.

Az ösztönző csomag legnagyobb haszonélvezője Kalifornia állam, a maga 21,6 milliárd dolláros támogatásával. Nem csoda, ha ebből a pénzből a legtöbb munkahelyet is itt tudtak teremteni. A 71 ezer állás ellenére az államban 12,2 százalék a munkanélküliek aránya.

New York állam 12,6 milliárd dollárból 43 ezer munkahelyet teremtett, míg Florida 9 milliárdot kapott, és 35 ezer munkahelyet létesített. New York államban 8,92%, míg Floridában 11 százalékos a

Obama gazdaságélénkítő csomag USA Kalifornia munkahely
Kapcsolódó cikkek