Magyar gazdaság

Kockázatos-e a lemeztelenítő repülőtéri testszkenner?

Uniós biztonsági szakértők holnap vitatják meg azokat az intézkedéseket, amelyeket már több európai ország is bevezetett a repülőtereken a karácsonyi amerikai merényletkísérletet követően.

Hivatalos EU-álláspont egyelőre nincs a leginkább vitatott testszkennerekkel kapcsolatban: Brüsszel azok tömeges alkalmazása előtt szeretné eloszlatni az eszközök egészségügyi ártalmatlanságával és a személyiségi jogok esetleges sérülésével kapcsolatos aggályokat.

Nagy-Britannia és Hollandia már jelezte, hogy bevezeti az utasokról lemeztelenített képet mutató szkennereket, illetve Német- és Olaszország is támogatja a biztonsági intézkedések szigorítását. Spanyolország ellenben csak uniós megegyezés esetén vezetne be új intézkedéseket. José Blanco közlekedési miniszter szerint azoknak összhangban kell lenniük a személyi szabadsághoz és a magánélethez fűződő jogokkal.

A testszkennerekkel kapcsolatos egészségügyi aggályokat az eszközök által kibocsátott röntgensugarak és elektromágneses hullámok táplálják, ám sok szakértő szerint a kockázat minimális.

Nagy-Britannia közlekedési miniszter José Blanco
Kapcsolódó cikkek