Magyar gazdaság

Nagyobb többlet a vártnál a cseh külkereskedelmi mérlegben

A vártnál nagyobb többlet keletkezett a cseh külkereskedelmi mérlegben tavaly novemberben, ami elemzők szerint főként annak tulajdonítható, hogy alacsony volt az egy évvel korábbi kiindulási bázis.

Jó jelnek tartják viszont, hogy megállt az 13 hónapja tartó csökkenése.

A cseh statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett adatai szerint a külkereskedelmi mérlegben 14,5 milliárd korona (792 millió dollár) többlet keletkezett novemberben, az export nem változott, az pedig 8 százalékkal csökkent az egy évvel korábbhoz képest.

Havi összevetésben már mindkét mutató javult: az export 1,1 százalékkal, az import 3 százalékkal nőtt októberhez viszonyítva.

A tizenkét havi adat is javulást jelez az egy évvel korábbi helyzethez képest: 2008 novemberben az export még 18, az import több mint 13 százalékkal esett vissza az előző évhez viszonyítva.

Elemzők szerint a lassú javulás elsősorban a főbb partnerországokban alkalmazott gazdaságélénkítő programoknak és az autóvásárlási támogatásoknak tulajdonítható, de szerepe volt benne annak is, hogy a korona árfolyama tartósan elmaradt a 2008. évi csúcsoktól, árelőnyhöz juttatva a cseh exportőröket a külföldi piacokon.

cseh export GDP cseh külkermérlek hiány
Kapcsolódó cikkek