Magyar gazdaság

Nehéz idők várnak a sógorokra

Az osztrák gazdaság a 2014-ig tartó időszakban lassabban fog növekedni, mint a gazdasági válságot megelőző tiz évben - véli a WIFO gazdaságkutató intézet.

A szervezet ORF által idézett prognózisa szerint 2010-től 2014-ig az osztrák gazdaság éves növekedése átlag 1,8 százalékos lesz. Ez az érték 0,75 százalékponttal kisebb, mint a válság előtt feljegyzett növekedési érték, amely átlag 2,5 százalék volt.

Még a prognosztizált időszak (2012-2014) legjobb éveiben sem fogja a növekedés ezt az átlagos értéket elérni - vélik a WIFO kutatói. A világgazdaság ugyanis a pénzügyi válság következményeit csak fokozatosan fogja leküzdeni, a kockázati tőke nyújtása a vállalatok részére, a magánszektor hitelellátása a berendezések, valamint az építkezési beruházások és a fogyasztás finanszírozására korlátozott marad.

A WIFO prognózisának Kelet-Európát illető figyelemre méltó része szerint csökken Ausztria növekedési előnye az eurózóna átlagával szemben, nem utolsósorban azért, mert a Kelet-Európába irányuló veszíthet a dinamikájából.

eurózóna Wifo gazdaság tanulmány Ausztria
Kapcsolódó cikkek