Magyar gazdaság

Nem a magas adó a hazai cégek legnagyobb gondja

Nem az adóterhelés csökkentésére, hanem kiszámítható, időtálló szabályokra vágynak leginkább a Magyarországon tevékenykedő cégek.

Egy friss felmérés szerint az adóteher mint a vállalat működését nehezítő tényező csak a cégek 4 százalékánál bukkan fel, miközben 63 százalékuk számára a legnagyobb kihívást a túl gyakran változó, nehezen követhető adójogszabályok okozzák.

A Deloitte tanácsadó cég nemrég közzétett felméréséből az is kiderül, hogy az adminisztrációs elvárások a vállalkozások ötödének nehezítik meg első számú kihívásként az életét, 45 százalékuk pedig az adózási morál javulását is az adminisztrációs terhelés csökkentéséhez, a jogszabályok egyszerűsítéséhez köti.

Minél fejlettebb egy társadalom, annál bonyolultabb az adórendszere, az azonban nem vitás, hogy a magyar adójogszabályok finoman szólva is túl cizelláltak – erősítette meg a felmérés eredményét Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adóigazgatója is. Hozzátette: tavaly az adótörvények módosításáról nem kevesebb, mint húsz jogszabálycsomagot fogadott el a T. Ház, a passzusok több mint 300 helyen alakultak át.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló szabályok 14, az illetékekről szóló rendelkezések 15 átíráson estek át. Árulkodó az is, hogy az Országgyűlés a nyár elején fogadta el a 2010-es adócsomagot annak érdekében, hogy a cégeknek legyen idejük felkészülni a változásokra. Ehhez képest az őszi „miniadócsomag” 69 helyen módosította már ezeket a szabályokat is, 25 nyáron még helyesnek látott rendelkezés pedig végül nem is lépett hatályba az év elején – sorolta a példákat a szakember.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

adóteher Deloitte Ernst & Young Vámosi-Nagy Szabolcs adó adócsomag adószabály
Kapcsolódó cikkek