Magyar gazdaság

Összezárt a monetáris tanács

Megelehetősen egységes volt a decemberi,az elemzők körében meglepetést okozó jegybanki kamatdöntés.

Meglepően egységesen döntött a piacok számára kissé váratlan, mindössze negyed százalékpontos kamatvágásról a jegybank – derült ki a monetáris tanács december 21-i ülésének rövidített jegyzőkönyvéből. Az alapkamat 25 bázispontos csökkentését hét tag támogatta, egy tag – Bánfi Tamás ‑ pedig az alapkamat 50 bázispontos csökkentésére szavazott. A piaci szereplők még az utolsó napokban is inkább a fél százalékpontos vágást tartották valószínűbbnek, habár a forint árfolyamának év végi megingása többeket elbizonytalanított.

A jelenleg 6,25 százalékos irányadó ráta további, de óvatosabb ütemű csökkentését várják az elemzők. Az utóbbi hónapokban kissé alábbhagyó befektetői optimizmus miatt azonban többen azt jelezték, hogy néhány hónapon belül megállhat a bő egy éve (a rendkívüli, 300 bázispontos 2008 októberi emelés óta) tartó kamatcsökkentési ciklus. Igaz, azóta majdnem a felére csökkent az alapkamat, amit az áfaemelés nyomán bekövetkezett áremelkedés vártnál kisebb mértéke, illetve a kockázati megítélések javulása tett lehetővé.

Maga a monetáris tanács is lát kockázatokat a jelenlegi pénzügyi folyamatokban. Az ülésen többen kiemelték azonban, hogy a kedvezőtlen nemzetközi események ellenére a hirtelen kamatpolitikai váltás indokolatlan lenne, és nem lenne összeegyeztethető az MNB eddigi, egyenletes lépésekre és kiszámíthatóságra törekvő kamatpolitikájával. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a kockázati prémium emelkedésének hatásán nem lehet úgy áttekinteni, mint az áfa-emelkedés hatásán, mert nem lehet kiszámítani a kockázati prémium emelkedés tartósságát.

vágás pénzügy kamat jegybank
Kapcsolódó cikkek