Magyar gazdaság

Szinte minden drágább lett - Az üzemanyag és az áram az oka a román helyzetnek

Szinte valamennyi termékért és szolgáltatásért többet kell fizetni Romániában januártól, miután drágult az üzemanyag és a villanyáram.

Romániában január 1-jével nőtt a dohányipari termékek, az üzemanyagok, és a villanyáram jövedéki adója. Ez szinte teljes körű áremelkedéshez vezet - írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfői számában.

Az is jelentősen növelni fogja a romániai árakat 2010-ben, hogy a különböző adók és illetékek kiszámításakor figyelembe vett referencia lej/euró árfolyam 14 százalékkal magasabb az idén, mint 2009-ben.

A dohányipari termékek jövedéki adója elsejétől az ezerszálankénti 64 euróról 74 euróra emelkedett, ezért hamarosan egy doboz cigaretta legalább 10 lejbe kerülhet: 1 lej hétfőn 64 forint volt.

Az égetett szeszes italok esetében becslések szerint 4 és 6 százalék közötti drágulás várható a gyengébb, míg 6 és 8 százalék közötti áremelkedés a 38 foknál erősebb italoknál.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt a tejtermékektől kezdve a szárnyashúson át a kenyérig minden drágább lesz Romániában 2010-ben - írja a lap. Az előrejelzések szerint a tejtermékek mintegy 3–8 százalékkal kerülhetnek többe, mint 2009-ben.

A baromfitenyésztők szövetségének bejelentése szerint januártól 20–30 százalékos áremelés várható a szárnyashúsok esetében, így kompenzálják az elmaradt állami támogatásokat.

A zöldségek és gyümölcsök esetében a drágulás fő oka az, hogy e termékek mintegy 70 százaléka importból származik. Az importgabona drágulása miatt pedig az első negyedévben várhatóan 5–10 százalékkal kell majd többet fizetni a sütőipari termékekért.

A Krónika szerint arra nem kell számítani, hogy az érintett termékek ára hirtelen megnő: fokozatosan, két-három szakaszban emelik majd az árakat. A folyamat várhatóan január közepétől márciusig tart majd.

villany ár román ára üzemanyag ár
Kapcsolódó cikkek