„Az előterjesztett új adótípus minden szempontból minimumnak számít. Ez az a minimum, amelyet a bankok visszafizethetnek abból a rengeteg költségből, ami a válság miatt keletkezett az adófizetőknél” – áll a kormányzat hivatalos közleményében. Az új adóforma segítségével a közel 700 milliárd dolláros TARP bankmentő csomag veszteségeit kívánják kipótolni. Számítások szerint tíz év alatt minden, a program során elszenvedett veszteséget fedezni tudnak.

Az új járulék az összes pénzügyi intézményt érinti, így azok a hitelintézetek sem mentesülnek alóla, amelyek már visszafizették a TARP keretei között kapott tőkét, illetve azok sem, amelyek nem is fordultak az állami alaphoz segítségért, azonban a kormány megítélése szerint részesültek annak pozitív hatásaiból. Az új járulék fizetésének pontos feltételei még nem készültek el, azt csak a 2011-es költségvetés tervezetével együtt hozzák nyilvánosságra, várhatóan február elején.

Eközben az elemzők bírálják az új járulék tervét, mivel úgy vélik, az adminisztráció célja a Wall Street megadóztatása. Szakértői vélekedések szerint ugyanis az új járulék leginkább a befektetési bankokat érinti, míg a kereskedelmi, illetve a befektetési és kereskedelmi banki funkciókat kombináló nagy univerzális bankok kevésbé szenvednek majd az új adófajtától.