Magyar gazdaság

A fejlett államok is csődközelben vannak?

Csődközeli helyzetben vannak a fejlett államok Marc Faber szerint. A befektetési guru egy tegnapi interjúban kifejtette, hogy az USA, Nagy-Britannia és Nyugat-Európa is úszik az adósságban (a GDP-hez mérten), a görög példa nem annyira kirívó, így ezen kormányzatok pénznyomtatással tudnák kezelni a helyzetet – jelenti a Cashline.

Ugyanakkor a fejlődő gazdaságok sokkal jobb fiskális helyzettel rendelkeznek, illetve elég tartalékkal, így a következő időszakot jól átvészelhetik.

Igazából érdemes annyi kiegészítéssel élni, hogy az adósságot másképpen is lehetne kezelni, hisz tudomásul kellene venni, hogy az elmúlt egy-két évtized aranykorának vége, a fogyasztók kimerítették tartalékaikat és több hitelt nem tudnak már felvenni, és a kormányzatoknak sem erre kellene törekedni, hanem kisebb gazdasági növekedésre, vagy egyáltalán a szinten tartásra kellene koncentrálni kisebb termelési mutatók mellett, és szép lassan beindítani a törlesztést.

Faber a piacokkal kapcsolatos véleményének is hangot adott, véleménye szerint az elmúlt hetekben tapasztalható 10-20 százalékos esés megállhat, és jöhet egy felfelé korrekció, melyben az S&P 500 index visszaküzdheti magát az 1100 pontos tartományig, illetve akár tovább is, és alapjában véve optimista álláspontot képvisel a részvénypiacokkal kapcsolatban.

Az EU csúcstalálkozóra szegeződik ma minden szem, mivel a világ előrelépésre vár a görög helyzettel kapcsolatban. Tegnap esti hírek szerint mind az EKB, mind a vezető európai hatalmak részéről konkrét javaslatcsomagról fognak ma tárgyalni, bár vélhetően nem fognak közzétenni minden részletet. Már tegnap is számos diplomáciai megbeszélés zajlott le a háttérben, hogy milyen megoldással lehetne kezelni a görög adóssághelyzetet.

cashline csőd fogyasztás EU államcsőd hitel Görögország Faber
Kapcsolódó cikkek