Magyar gazdaság

Az Onyx szakácsa a legjobb

Széll Tamás, az Onyx étterem szakácsa lett Magyarország legjobbja a Magyar Gasztronómiai Egyesület által harmadik alkalommal megrendezett Hagyomány&Evolució szakmai versenyen. A vetélkedő döntőjébe tizenkét versenyző mérte össze tudását Budapesten a Gerbeaud Házban.

A zsűri, amely több Michelin-csillagos szakemberből állt, a „magyar tanyasi csirke két szervízben” témakörben készített ételek – az éttermi gyakorlat, az íz, az ételkészítési technológia és a tányér harmóniája - alapján a budapesti onyxos Széll Tamás munkáit ítélte a legjobbnak.

A szakácsverseny győztesének jutalma egymillió forint első díjként, emellett szakmai „ráadásként” meghívást kapott a franciaországi École Lenotre világhírű szakácsiskola kétezer euró értékű mesterkurzusára az intézmény igazgatójától, Philippe Gobet-től. A Széll Tamás a következő két étellel érte el a sikert: 1.Csirkekolbász libamájjal, savanyú káposztahabbal, habart tojással, kandírozott szalonnával; 2. Csirkemell és glazírozott combhús, füstölt burgonyapürével, kakas herés rizottó ropogós, langyos céklasalátával.

A szakácsverseny második helyezettje Horváth Szilveszter lett, akinek ételkölteményeit 500 ezer forinttal jutalmazta a zsűri. A győri La Mareda szakácsa a következő ételekkel érdemelte ki az elismerést: 1. Tanyasi csirkemell májával és füstölt osztrigás halványított cikóriával, céklával marinált feketegyökér, medvehagyma desztillátum; 2. Rakott comb meleg zellersalátával, paprikás csirke és burgonya konfit.

A harmadik helyen Varjú Viktor, a budapesti Bock Bisztró szakácsa végzett, a jutalma 250 ezer forint. Díjazott ételei: 1. Csángó csirkeleves újragondolva; 2. Tengeri pókkal töltött csirkemell konfitált combbal, zöldségekkel, sütőtökkel, céklás borsóval, Prosecco habszósszal.

Annyira magas színvonalú volt a döntő, hogy a zsűri két különdíjat is odaítélt. Az egyik díjazott Krámer László, a budapesti Alabárdos szakácsa. A sikert hozó ételei: 1. Csirkemell fasírt kelkáposztával; 2. Zsírban sült csirkecomb zöldborsó pürével. Ugyancsak különdíjat kapott Fodor Sándor, a gödöllői Solier Café szakácsa. Díjazott ételei: 1. Csirke mousse fekete retek salátával; 2. Csirkecomb „terrin” petrezselyempürével, sárgarépás vinaigrettel.
További információk a www.buvosszakacs.hu honlapon.

gasztronómia szakácsverseny
Kapcsolódó cikkek