Magyar gazdaság

Cégek százezrei mentek csődbe

Tavaly 22 százalékkal emelkedett a vállalati csődök száma Nyugat-Európában az egy évvel korábbihoz képest – állapítja meg legfrissebb jelentésében a Creditreform.

Ez az jelent, hogy a 2008-as szűk 152 ezerrel szemben 185 ezer cég vált fizetésképtelenné. Még súlyosabban érintette a válság Közép- és Kelet-Európát, ahol a csődeljárások száma egy év alatt 44 százalékkal (35 400-ról 51 ezerre) növekedett.

Az átlagok azonban meglehetősen nagy szórást rejtenek el. Spanyolországban például csaknem megduplázódott az újonnan megindított csődeljárások száma (93,8 százalékos emelkedés), de igen nagyarányú növekedést regisztráltak Írországban is (81,1 százalék).

Viszonylag kevéssé sínylették meg a krízist az osztrák cégek (ott csak 8,5 százalékkal emelkedett a csődök száma), és a franciák is (12,2 százalék). Németországban 16, Nagy-Britanniában 24,8 százalékos emelkedést regisztráltak.

Eltérően érintette a csődhullám az egyes ágazatokat is. Az esetek 11,2 százaléka jutott a feldolgozóiparra, 37,7 százaléka a szolgáltató szektorra, 21,1 százaléka az építőiparra, 30,2 százaléka pedig a kiskereskedelemre.

A Creditreform teljes jelentése itt érhető el.

Nyugat-Európa csődök csődhullám Creditreform
Kapcsolódó cikkek