Magyar gazdaság

Kölcsönös vádaskodásba fulladt a szakbizottság "tényfeltáró" ülése

Meghamisítottak vagy visszatartottak-e államháztartási adatokat a pénzügyi tárca vagy akár a kormány egésze részéről 2006 áprilisán – e kérdésről vitáztak a képviselők az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának kedd délelőtti ülésén.

Idevárták Gyurcsány Ferenc ex-kormányfőt és Veres János egykori pénzügyminisztert, valamint Belyó Pált, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezetőjét és Oszkó Péter pénzügyminisztert is. Közülük azonban senki nem jelent meg, a pénzügyi tárcát Katona Tamás akkori és jelenlegi államtitkár, a KSH-t pedig Bagó Eszter elnök-helyettes képviselte.

 

 

Katona Tamás az ülésen leszögezte: nem került sor adatok meghamisítására, „csupán” az év elején kibocsátott, az államháztartás hiányára vonatkozó előrejelzések módosítását kellett elvégezni. A PM már akkor is minden hónapban közzétette a költségvetés alakulásáról szóló jelentését – mutatott rá az államtitkár.

 

A KSH elnök-helyettese azt szögezte le, hogy a Fővárosi Ítélőtábla minapi ítélete arra vonatkozik: a jövőben az Európai Uniónak továbbított adatokat már az első összeállítás keretében is nyilvánosságra kell hozni. Erre 2006-ban valóban nem került sor, a notifikációt akkor – ilyen irányú kötelezettség hiányában - a kiküldéssel párhuzamosan nem publikálta a hivatal.

 

Az ülésen mindezt az ellenzéki képviselők az adatok eltitkolásának minősítették, és Veres János akkori pénzügyminisztert idézték, aki – Balla Mihály fideszes honatya tolmácsolásában – MSZP-s képviselők előtt úgy fogalmazott: a tényleges adatok „csak egy példányban léteztek”, ám a nyár elején immár nyíltan lehet beszélni ezekről.

 

Katona Tamás és Bagó Eszter beszámolójából ugyanakkor éppen az derül ki, hogy nem került sor az adatok visszatartására, a közzétételi kötelezettségüknek ezek a szervek a jogszabályi előírások szerint tettek eleget – vélekedtek kormánypárti képviselők az ülésen.


[enews_gallery id='224073']

Gyurcsány Veres belyó Oszkó költségvetés
Kapcsolódó cikkek