Magyar gazdaság

Magasabb infláció és GDP itthon - Hogy is van ez?

Meglepő módon változtak az elemzők várakozásai múlt hónap óta. Egyrészt biztosabbak lettek a kamatcsökkentési ciklus folytatásában, másrészt viszont magasabb inflációs pályával számolnak, mint korábban.

A Reuters által megkérdezett szakértők közül 21 vár újabb, negyed százalékpontos vágást az MNB-től, amellyel történelmi mélypontra, 5,75 százalékra esne az irányadó ráta. Mindössze négy megkérdezett számít arra, hogy a mostani, 6 százalékon tartja a kamatot a jegybank monetáris tanácsa, érdekesség viszont, hogy ebből hárman kutatóintézethez tartoznak, nem piaci szereplők.

Figyelembe kell azonban venniük, hogy egy a jelenleginél sokkal alacsonyabb kamatláb ugyan vezethet nagyobb növekedéshez, ám ez már veszélyeztetné az inflációs cél elérését, és az sem biztos, hogy serkentené a banki hitelezést – vélekedett Suppan Gergely , a Takarékbank elemzője.

A januári felméréshez képest 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékosra emelkedett az idei átlagos inflációval kapcsolatos prognózisok átlaga. Ebben szerepet játszhat a kellemetlen meglepetésnek számító januári tényadat, amely a szabályozott árak erőteljes emelkedése miatt jó fél százalékponttal múlta felül az előzetes várakozásokat.

Ezenkívül az utóbbi hetekben felerősödtek azok a vélemények is, miszerint a nagy gazdaságok úgy kezelnék a növekvő adósságállományukat, hogy elinflálnák azt. Ennek azonban rövidebb távon bizonytalan a hatása a magyar árakra, a forintárfolyam képes akár a világpiaci árakkal ellentétes trendet is kialakítani.

A középtávú inflációs cél egyelőre azonban még úgy sincs veszélyben, hogy a 2011-es előrejelzések is felfelé tolódtak 0,2 százalékponttal, mert még így is 2,9 százalékon áll az átlag. Az előrejelzéssel kapcsolatban Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza jelezte: 90–100 dolláros hordónkénti olajárat feltételezve készítette prognózisát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

GDP forintárfolyam infláció Suppan elemző kamat
Kapcsolódó cikkek