Magyar gazdaság

Megtalálták a válság ellenszerét?

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is magába foglaló BUSINESSEUROPE napirendet állított fel az Európai Unió számára a 2010 és 2014 közötti időszakra vonatkozóan annak érdekében, hogy az európai gazdaság valóban növekedési pályára állhasson. A szervezet szerint a válságból a piacgazdaság alapvető értékeihez való visszatérés segítségével lehet kijutni.

Go for Growth, azaz előre a növekedésért – ez a mottója az számára a BUSINESSEUROPE és tagjai által elkészített napirendnek. Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezete – amelyben Magyarországot a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége képviseli – szerint az elmúlt két évben kiteljesedő pénzügyi és gazdasági világválság sok kérdést vetett fel a piac működésével, az államnak a gazdaságban tett szerepével és a vállalatok társadalmi hozzájárulásával kapcsolatban, és főként az Európai Unió számára kulcsfontosságú, hogy ezekre milyen válaszokat ad.

Az elkészített napirendben a gazdasággal és társadalommal, a fenntartható felépüléssel, a vállalati lehetőségekkel, a foglalkoztatás fellendítésével, valamint a vállalkozó szellem kiteljesülésével kapcsolatos ajánlások találhatók. Kiindulópontja, hogy vissza kell térni a piacgazdaság alapvető értékeihez (pl. jutalmazni kell a munkát és a termelési beruházást, biztosítani kell a piaci érték átláthatóságát, védeni és fejleszteni a szellemi tulajdonjogokat, tiltani a versenytorzítást), de emellett továbbra is prioritást élvez a klímaváltozás elleni küzdelem, hiszen az európai vállalatok ezen a téren már jelentős tapasztalatokat szereztek, amit kiválóan lehet hasznosítani a szakpolitikák kidolgozásánál.


A gazdaság és a foglalkoztatottság növekedése a BUSINESSEUROPE szerint elérhető, ha a döntéshozók a vállalatok fejlődését helyezik középpontba. Ennek során lényeges szempont, hogy az innovációt akadályozó elemeket, a szakképzettségi hiányt, a kockázati tőke hiányát, valamint a vállalkozói szellem alulfejlettségét elhárítsák, és újraélesszék az egységes piacot.

„Lényeges alapelveket fektettünk le ebben a dokumentumban. Itthon és Brüsszelben is arra fogunk törekedni, hogy a napirendben megfogalmazott javaslatokat kellő mértékben figyelembe vegyék. Mi bármikor a döntéshozók rendelkezésére állunk, szakembereink készek arra, hogy segítsék ez európai gazdaságpolitika alakítását és egyben a válságból való kilábalást” – mondta Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke. Hozzátette: talán az egyik legfontosabb lépés az lenne, ha sikerülne egy erre vonatkozó stratégiában megegyezni a növekedési és stabilitási paktumnak megfelelően. Kiemelten kell kezelni a kutatást és az innovációt, de az oktatás szerepét is, nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten, a határokon átnyúlóan.

go for growth businesseurope MGYOSZ válság
Kapcsolódó cikkek