Magyar gazdaság

Ne vegyék el a 14. havi bért! – tüntettek Athénban

Az athéni kormány takarékossági programja ellen egész napos, általános sztrájkkal tiltakoztak a szakszervezetek

Görögországban szerdán szinte teljesen megbénult az élet az általános sztrájk miatt, amit a kormány szigorító intézkedései elleni tiltakozásul hirdettek meg a szakszervezetek.

A kórházak csak sürgősségi ellátást végeztek, közhivatalok zárva voltak, az iskolákban nem volt tanítás, leállt a tömegközlekedés, a vasút, a hajóforgalom, az athéni repülőtér nem fogadott és nem indított járatokat, még az újságírók is beszüntették a munkát. A fővárosban a sztrájk mellett két nagy demonstrációt is tartottak. Mintegy 20 ezren békésen vonultak a parlamenthez. A fiatalok egy ötvenfős csoportja azonban megpróbálta elfoglalni az egyetemet, a rendőrség könnygázgránátokkal verte vissza őket.

A 24 órás sztrájkot az egymilliós tagsággal rendelkező görög dolgozók általános szakszervezete, és a 300 ezres alkalmazottak szövetsége szervezte. A kommunista szakszervezet külön vonult fel, s többek között ellen tiltakoztak, hogy felmerült a kormányzatban a 14. havi fizetés megvonása.

A fizetésképtelenség veszélyével küzdő athéni kormány február elején jelentette be bér- és adóreformját. A kabinet sokkterápiát akar alkalmazni a felduzzadt adósságállomány, és a magas deficit kezelésére. Az állami alkalmazottak fizetését csökkentették, megemelték a dohányáruk, az italok, és az üzemanyag jövedéki adóját. Tervezik az általános forgalmi növelését, a szociális juttatások szűkítését, a emelését.

A szakszervezetek a kormány programja jelentősen növelni fogja a munkanélküliséget, ami már tavaly novemberben öt éves csúcsra, 10,6 százalékra nőtt. A lakosság azonban támogatja a kabinet takarékossági programját, a többség szerint az érdekvédőknek az év végéig türelemmel kellene lenniük.

Bíróság elé viszik a görög kormányt

Az Európai Bíróság előtt támadja meg Brüsszel a görög kormányt, amiért az mindeddig nem fizettetett vissza 200 millió eurónyi jogtalan vállalati támogatást. A versenypolitikáért felelős európai bizottsági tag, Joaquin Almunia emlékeztetett: több száz görög cég részesült a támogatásból, amely tisztességtelen versenyelőnyt biztosított számukra az uniós belső piacon.

Hogyan verte át Görögország a világot?

Egy ötödik emeleti kis londoni irodába vezetnek a Görögország pénzügyi trükkjeivel kapcsolatos nyomok. Ott működik ugyanis az a cég, a Titlos PLC, amelyet 2009 elején azért hoztak létre, hogy segítsen elleplezni Hellász államadóssági manővereit. Ebben - így vagy úgy - az európai pénzügyi rendszer és a New York-i Wall Street is segédkezett.

szakszervezetek Görögország tiltakozások
Kapcsolódó cikkek