Magyar gazdaság

"Nem a svéd modelltől lenne katasztrófa. Az már bekövetkezett"

A svéd modell legfontosabb eltérése a miénkhez képest az a teljes automatizmus, ami egyébként benne van a lengyel, olasz, német, francia és osztrák nyugdíjrendszerben is – mondta a Magyar Narancsban Gál Róbert Iván.

A Tárki vezető kutatója a hetilapnak kifejtette: a svéd modellben nem rögzített sarokszámok vannak, hanem képletek: ha a dolgok így és így alakulnak, akkor a képletnek megfelelően ennyi és ennyi lesz a összege.

A svéd modell képes arra, hogy a körülmények változásához egészen apró, jóformán észrevehetetlen változtatásokkal jóformán automatikusan alkalmazkodjon – mondta Gál Róbert Iván. A Tárki vezető kutatója szerint a modell másik előnye, hogy a mostaninál jóval kiszámíthatóbb helyzetet teremt, mert a befizetésekről egyéni nyilvántartást vezetnek.

Nem igaz az, amit az MSZP állít, hogy a svéd modell bevezetésével csökkennének a nyugdíjak, azaz jönne a nyugdíjkatasztrófa. "Ha ragaszkodunk a katasztrófázáshoz, akkor a nyugdíjkatasztrófa már tavaly bekövetkezett a korhatáremeléssel és az index leszorításával. Ha a svéd modellt ma vezetnénk be, már nem kéne korhatárt emelni és nyugdíjat csökkenteni" – mutatott rá Gál Róbert Iván. A szekértő hozzátette: szíve szerint a tavalyit sem nevezné nyugdíjkatasztrófának, hiszen az olyan stabilizáció volt, amiért dícséret illeti a kormányt.

automatizmus gál róbert iván narancs nyugdíjrendszer Tárki svéd nyugdíj nyugdíj
Kapcsolódó cikkek