BUX 41,782.75
-2.60%
BUMIX 3,896.87
-2.10%
CETOP20 1,992.63
0.00%
OTP 10,310
-4.32%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-0.84%
-1.68%
-0.60%
ZWACK 17,050
-2.29%
0.00%
ANY 1,595
-2.74%
RABA 1,155
-0.86%
0.00%
-0.37%
-2.47%
-1.83%
-3.71%
+22.22%
-1.72%
0.00%
+0.34%
OTT1 149.2
0.00%
-1.48%
MOL 2,756
-3.97%
-2.52%
ALTEO 2,360
-0.84%
0.00%
-4.27%
EHEP 1,525
+4.10%
+1.42%
-1.40%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.17%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
-0.95%
+1.90%
-2.21%
-2.96%
0.00%
-0.93%
-2.42%
GOPD 12,700
0.00%
OXOTH 3,740
0.00%
-0.45%
NAP 1,190
-3.09%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Pálinkafőzés otthon: megéri-e?

A Fidesz választási ígéretei közt szerepel, hogy hatalomra kerülésük esetén, lehetővé tennék az őstermelőknek, hogy otthon főzzenek pálinkát. Komárom-Esztergom megyében azonban elcsodálkoztak ezen a szakemberek.

A pálinka – hivatalos meghatározása szerint – erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. Gyakorlatilag bármilyen növény terméséből készülhet. Csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, amelyek Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készülnek, százszázalékos gyümölcstartalmúak, vagyis finomszeszt és aromát nem tartalmaznak, ráadásul minimum 37,5 százalékos alkoholfokkal rendelkeznek.

Mindezt a Vám- és Pénzügyőrség munkatársaitól tudta meg a KEMMA.hu, ahol azt is elmondták, hogy már az 1800-as évek legelejétől kezdődően nem lehet pálinkát főzni otthon. Ez ugyanis állami monopólium, tehát csak engedéllyel végezhető, aminek szigorú szabályai vannak.

Például az egy Hlf meghatározása, ami a hektóliterfok rövidítése, s tartalmilag egy liter, százszázalékos töménységű szesznek felel meg. Ezután jelenleg 1380,50 forint adót kell fizetni. Tavaly csak 1255-öt. A különbség is jelzi, hogy ez komoly bevételt jelent az államnak, elengedése esetén sok milliárddal csökkenne a központi költségvetés bevételi oldala.

A portál megtudta még, hogy a megyében 16 engedéllyel rendelkező pálinkafőző van. Egyikük a Tatán működő Túri Tamás, aki az idén már a 17. éve foglalkozik ezzel. Ő részletesen elmondta, hogy a főzés folyamata a cefre beöntésével kezdődik a dupla falú vörösréz üstbe, ahol az alapanyag  nem tud leégni, mert általában kétszáz liternyi vízköpeny veszi körül a leggyakrabban használt 400 literes üstök esetén.

Ez alá gyújtanak be többnyire száraz cserfával vagy csertölggyel, s a cefrét forráspontig hevítik. A gőz egy páracsövön át jut a hűtőbe, ahol lecsapódik, s így jön létre az alszesz, amiből kiszűrik a szennyeződéseket, majd átszivattyúzzák a finomító üstbe, ahol megismétlődik a korábbi folyamat azzal a különbséggel, hogy leválasztják róla a veszélyes anyagokat tartalmazó előpárlatot, amit házilag nem lehet megoldani. Négyszáz liter cefre esetén átlagosan 5-6 óra a főzési idő.

Arra a kérdésre, hogy ha házaknál is lehetne főzni pálinkát, Túri Tamás meglepő választ adott. Úgy fogalmazott, hogy nem csak neki, de a többi profinak sem az lenne az elsődleges, hogy mennyivel csökkenne a forgalmuk, hanem sokkal inkább az, hogy ennek engedélyezése esetén hány helyen lesz robbanás, mérgezés, égési sérülés? Mert szerinte sem elégséges a viszonylag jónak tűnő berendezések megvásárlása, hiszen azok működtetéséhez komoly tanfolyamot is el kell végeznie annak, aki ezzel kíván foglalkozni. És akkor még sehol sincs a szakértelem, ami csak menet közben szerezhető meg.

Szerencsésebbnek tartaná, ha inkább a szeszadót törölnék el, mert akkor fele áron tudnák kifőzni a cefrét, s ez versenyképesebbé tenné a magyar pálinkákat más országok nemzeti italaival szemben.

Néhány Komárom-Esztergom megyei vonatkozású adat
- pálinkafőzőink száma: 16
- befizetett adójuk: 204 millió
- illegálisan főzők száma: 17 fő
- lefoglalások száma: 19 eset
- leggyengébb pálinka: 28 fokos
- legerősebb pálinka: 89 fokos

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek