Magyar gazdaság

Putyin megfenyegette az oligarchákat

Az erő szava. Bírsággal és piaci retorziókkal fenyegette meg Vlagyimir Putyin azokat az orosz oligarchákat, akik nem teljesítették egyes állami energetikai vállalatok megvásárlásakor vállalt beruházási kötelezettségeiket.

Az orosz miniszterelnök Mihail Prohorovnak, Vlagyimir Potanyinnak, Viktor Vekszelbergnek és Leonyid Lebegyevnek címezte támadását. A négy üzletember eddig mindössze 270 milliárd rubelt teljesített 450 milliárdnyi beruházási vállalásából, amelynek fejében néhány évvel ezelőtt megszerezhették az államtól a TGK-4, az OGK-3, az Integrated Energy Systems és a TGK-2 cég ellenőrzését. Putyin egy tegnap rendezett energiaipari tanácskozáson úgy fogalmazott, hogy a vállalt beruházási összeg „az állam pénze”, hiszen annak kulcsszerepe volt a privatizációs döntésekben.

A hazai oligarchák megdorgálásával egy időben a miniszterelnök dicséretben részesítette az orosz energiaszektorban működő külföldi cégeket (E.On, Enel, Fortum), valamint az állami vállalatokat, amiért azok eleget tettek beruházási vállalásaiknak. Aki nem hajtja végre az ígért beruházásokat, bírságra számíthat – közölte Putyin. „A jövőben a beruházási programok teljesítése nélkül nem adunk hozzáférési lehetőséget a hosszú távú kapacitások piacához, és nem engedélyezzük az áram piaci áron való értékesítését” – tette hozzá.

Az érintett üzletemberek korábban a beruházások elhalasztását kérték az orosz kormánytól, mondván: azokat még a gazdasági válság kitörése előtt ígérték meg. Putyin reményei szerint az orosz villamosenergia-szektorban az idén 800 milliárd rubelnyi beruházás valósulhat meg.Bloomberg, Reuters

Integrated Energy Systems Fortum TGK-2 E.On Enel
Kapcsolódó cikkek