Magyar gazdaság

Sorra adják fel magukat az adócsalók

Tömegesen nyújtanak be önrevíziót azok a német adózók, akik attól tartanak, hogy adataik szerepelhetnek a kormány által megvásárolni kívánt svájci CD-n.

A mintegy másfél ezer Credit Suisse-ügyfél adatait tartalmazó lemezt 2,5 millió euróért kínálták fel Berlinnek, és már most biztosra vehető, hogy annak révén több százmillió eurós bevételre tesz szert a szövetségi kincstár, illetve a tartományok.

A Financial Times Deutschland értesülése szerint a múlt hét végéig egyedül Bajorországban 291 személy jelentkezett a hatóságoknál, holott egy héttel korábban még csak húsz esetről tudott a müncheni pénzügyminisztérium.

Hamburgban három nap alatt tízről 88-ra nőtt a bűnbánók száma, és az összesen 63 millió eurónyi eltitkolt jövedelemből 20 milliónyi bevételt remél a Hanza-város vezetése. Több más szövetségi államban is hasonló önrevíziós hullámot tapasztalnak, így országos szinten legalább 200 milliónyi hozadéka lehet a CD-vásárlásnak.

A lemez megvásárlásáról szóló döntés megszületése után Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter arra szólította fel a Svájcba kisíbolt pénzek gazdáit, hogy önrevízióval csökkentsék fizetési kötelezettségeiket.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

cd-botrány adózás adócsalók
Kapcsolódó cikkek