Az 53-as szja-bevalláshoz tartozó szoftver megad egy számított adójóváírás-értéket, ám hogy az adózó ténylegesen mennyit kíván érvényesíteni, azt a program már az ő megítélésére bízza. „Az ellenőrzés során a szoftver csak akkor jelez hibát, ha a lehetségesnél több jóváírást próbálunk meg érvényesíteni, akkor nem, ha kevesebbet” – mutatott rá lapunk kérdésére Angyal József adószakértő, aki szerint ez a módszer éves szinten mintegy tízmilliárd forintot hoz az államkasszának.
Igaz, az APEH-nál joggal vélhetik úgy, hogy az adózónak jó oka van a neki járó kedvezmény csökkentésére. Csakhogy sokan a munkáltatótól származó kimutatást veszik alapul, az viszont nem mindig a maximális összeget tartalmazza. Könnyen lehet ugyanis, hogy az adójóváírás érvényesítését nem az év elejétől vette figyelembe a kifizetőhely.
Éppen ez utóbbi jelenség válhat tömegessé 2011 első néhány hónapjában. Mivel ugyanis az adójóváírás körét az év elejétől jelentősen bővítették, sokan januárban és februárban még nem töltötték ki és nyújtották be a jóváírás érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot. Bár erre a következő egy-két hónapban – a mostani „médiakampány” hatására – minden bizonnyal sor kerül, az év eleji kimaradás könnyen kimehet az adózók fejéből.
A másik irányba mutat ugyanakkor az a tényező, hogy az adójóváírás csak a munkaviszonyból származó jövedelem után jár. A vállalkozói kivét, az önálló tevékenységből – többek között ingatlan bérbeadásából – származó bevételek az adóalapot megnövelik ugyan, kedvezmény azonban nem jár utánuk. Mindezeket figyelembe véve az adózók jól teszik, ha a 2010. évről szóló bevallásuk elkészítésekor alaposan utánaszámolnak az adójóváírás mértékének. Hacsak addig meg nem változik az APEH szoftvere. Angyal József ugyanis régóta „bombázza” e javaslatával a hatóságot és a pénzügyi tárcát, főleg azóta, hogy a bevallás útmutatójába is bekerült egy érdekes mondat, mely szerint az adózónak „lehetősége van az [APEH által] kiszámított adójóváírás összegénél alacsonyabb összeget figyelembe venni a bevallása kitöltésekor”. Az adóhatóság egyébként ilyen esetekben egyeztetést kezdeményez az adózóval.
Angyal József úgy véli: „nonszensz”, hogy az adóhatóság szerint a magánszemélynek joga van saját magát becsapni, és a törvényben rögzítettnél több adót fizetni. Hozzátette: az APEH-nek arra sincs felhatalmazása, hogy a törvényben világosan rögzített adójóváírás összegéről egyeztetést kezdeményezzen. Az APEH-nél azonban úgy vélik, az adójóváírás összegének érvényesítése a jogszabályi előírásokon túl a magánszemély döntésétől függ, ugyanúgy, mint az adókedvezmények érvényesítése. VG