Magyar gazdaság

Befektetési guru: Örökké aranyban kéne tartanunk a pénzünket

Marc Faber az aranyat favorizálja. A neves befektetési guru szerint a befektetőknek "mindörökre" aranyban kellene tartaniuk pénzüket, hisz a nemesfém mennyiségét nem lehet olyan mértékben növelni, mint amekkora ütemben a dollárnyomdákat lehet üzemeltetni, és ontani a zöldhasút – jelenti a Cashline.

Ebből kiindulva hosszabb távon is gyenge maradhat a dollár, bár Faber kiemelte azt, hogy ez nem azt jelenti, hogy újabb esés következne be az amerikai valuta árfolyamában, hisz jelenleg az euró is rosszabb alternatíva.

Görögországgal kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Európai Központi Bank közvetett módon ki fogja segíteni a mediterrán országot, bár az nem fogja meghozni a várt sikert. Ugyanakkor más európai országok (például Portugália, Spanyolország) is segítségre szorulhatnak, ami nyomás alá helyezheti az európai közös valutát annak monetáris hatásai miatt.

De továbbra sem lehet elfeledkezni az amerikai problémákról, hisz könnyen lehet, hogy a Fednek meg kell mentenie Kalifornia és Illinois államokat azok katasztrofális költségvetési helyzete miatt, illetve nem lehet szó nélkül elmenni az ezernyi sebből vérző szociális ellátó rendszerek reformja mellett sem. Faber szerint tíz év múlva könnyen azzal a helyzettel találhatja magát szembe a kormányzat, hogy az adóbevételek 30-50 százalékát az államadósság kamatterheire fogja kifizetni, ami gyenge dollárt eredményezhet.

Összességében Marc Faber nem fest rózsás képet a jövőről, éppen ezért nem tartana portfóliójában amerikai részvényeket, sokkal inkább válogatna az ázsiai (indiai, kínai, maláj, vietnami) palettáról, mivel ezen országok sokkal nagyobb gazdasági növekedést produkálhatnak a következő időszakban, mint az USA.

Újra a munkanélküliségi helyzet kerül fókuszba ma délután, hisz közzé teszik a februári átfogó munkaerő piaci adatokat (nonfarm payroll). A piaci várakozás szerint 50 ezer fővel csökkenhetett a munkavállalók száma az előző havi 20 ezres adat után, de néhány elemzés szerint akár 150 ezer főre is duzzadhat ez a szám (a Goldman Sachs 100 ezer fős csökkenést vár). Akik magasabb értéket várnak, azok sok esetben a februári időjárási helyzetet (jelentős havazások) emlegetik fel a probléma okozójaként, így a márciusi adatoktól már jelentős javulást várnak.

 

cashline munkanélküliség arany dollár Kalifornia Fed Faber befektetés
Kapcsolódó cikkek