Magyar gazdaság

Céges ellenőrzések - A számítógépeket is lefoglalhatják

Nemcsak az utólagos vámellenőrzések kapcsán, hanem a pénzmosás elleni szabályok betartásának ellenőrzése érdekében is végezhet a cégeknél helyszíni vizsgálatot a vám- és pénzügyőrség – hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC).

Mivel a vállalkozások napi szinten találkoznak a fináncok tevékenységével, a PwC a napokban a Réti, Antall és Madl Landwell Ügyvédi Irodával közösen szervezett kerekasztal-beszélgetést, amelyen a cégvezetők mellett a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szakemberei is részt vettek.

„A vám- és pénzügyőrség 2007 decemberétől végzi a pénzmosás elleni küzdelemmel kapcsolatos tevékenységét. Az ellenőrzések célja a kezdeti időszakban sokkal inkább a figyelemfelkeltés, a megelőzés volt, mintsem a bírságok kiszabása. Az idén azonban már szigorúbb vizsgálatok várhatók, mivel a törvényben meghatározott kötelezettségek betartása már sokkal inkább elvárható” – szögezte le a fórumon Simonka Gábor, a VPOP pénzügyi információs osztályának vezetője.

Fontos tudni, hogy a pénzmosás elleni szabályozás nemcsak a bankokra, biztosítókra és egyéb pénzügyi társaságokra vonatkozik, hanem többek között a kereskedőkre, ingatlanforgalmazókra, valamint a kaszinókat üzemeltetőkre is.

A VPOP ellenőrizheti a cégek pénzmosás elleni szabályzatait, a belső ellenőrzési és információs rendszer meglétét, a pénzmosásgyanús ügyletek felismerése érdekében kialakított képzési programokat, valamint az ügyfél-azonosítási és a bejelentési kötelezettség teljesítését is. „A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása gondatlanság esetén is bűncselekménynek minősül, amely két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ezért rendkívül fontos, hogy az érintett vállalkozások vezetői gondoskodjanak az alkalmazottak, munkatársak képzéséről” – hangsúlyozta Németh Katalin, a Réti, Antall és Madl Landwell Ügyvédi Iroda szakértője.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Vám- és Pénzügyőrség pénzmosás pénzügyőr PricewaterhouseCoopers VPOP PwC ellenőrzés
Kapcsolódó cikkek