Magyar gazdaság

Deloitte: Bizonytalanul kezel az APEH egyes kérdéseket a transzferár kapcsán

Tavaly két és félszeresére nőtt a hazai transzferár-ellenőrzések száma, a cégeknél így megállapított társaságiadó-különbözet pedig csaknem tízmilliárd forint – ez közel duplája az előző éves adatnak.

Sok vállalkozás egyszerű formai hibákon, elmulasztott határidőkön bukik el az ellenőrzések során, tartalmi kérdésekben azonban maga a szabályozás sem mindenhol fogalmaz világosan. A cégek a megfelelő körültekintéssel elkerülhetik a szankciókat – véli Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A szakember rámutatott: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt felek között alkalmazott árakkal – az úgynevezett transzferárakkal – kapcsolatos adójogi előírások betartatására és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. A múlt év robbanásszerű bővülést hozott ezen a területen, hiszen az adóhatóság a formai kritériumok és határidők betartása mellett immár tartalmi szempontokat is vizsgál az ellenőrzések során.

A vizsgálatok száma 2009-ben meghaladta a kétezret, az adóhatóság által megállapított nettó adókülönbözet pedig megközelítette a 30 milliárd forintot. Ez utóbbi majd kétszerese, az ellenőrzések száma pedig több mint két és félszerese az egy évvel korábbi adatnak.

A Deloitte tapasztalata szerint a szabályozásnak továbbra is vannak olyan részei, amelyeket az APEH ellentmondásosan vagy bizonytalanul kezel, az adózók pedig megfelelő tájékozottság és elővigyázatosság nélkül. A vállalkozások egy része számára például még mindig nem teljesen világosak a transzferár-dokumentációval kapcsolatos követelmények. Gyakoriak azok az esetek, amikor az adózónak csupán jóval körültekintőbbnek kellene lennie ahhoz, hogy elkerülje a szankciókat – legtöbbször a hiba annyira nyilvánvaló, hogy annak felderítése még csak komoly erőforrásokat sem igényel az adóhatóság részéről.

Így például komoly buktató lehet az ingyenesen, illetve irreálisan alacsony, költségeket sem fedező áron nyújtott szolgáltatás a kapcsolt vállalkozásnak, erre gyakori példa az ingyenes irodabérlet, a kamatmentes kölcsön vagy például az építőiparban a haszonkulcs alkalmazása nélkül megállapított vállalkozói díj. Az ilyen ügyletek következménye az ellenőrzés során rendszerint az átadó vagy szolgáltatást nyújtó fél társasági adóalapjának a kiigazítása.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Deloitte adóalap adóhatóság szankció Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal transzferár APEH költség
Kapcsolódó cikkek